Тестовете за ученици са доставени, разпределят ги утре

OFFNews 07 ноември 2021 в 12:17 1117 0

Повече от 81 000 теста за коронавирус за учениците от 1-ви до 4-ти клас в София бяха изпратени днес от базата на Българския Червен кръст в село Лозен до логистичната база на Столичната община в Панчарево. 

Утре сутринта започва доставката на тестовете в 24-те столични района, в които ще има по едно училище - база, където ще се съхраняват тестовете и ще се разпределят за останалите училища в съответния район.

Това обясни Красимир Димитров, директор на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" в СО. 

На предаването на тестовете в базата на БЧК в Лозен бяха служебният министър на образованието и науката Николай Денков, началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева, представители на СО и на БЧК.

С приемно-предавателен протокол районните администрации ще приемат тестовете. До 11.00 ч. утре ще бъдат раздадени всички тестове в училищата - бази, в София, така че те да бъдат налични, за да могат директорите на останалите училища в района да ги получат. 

Предвижда се допълнително заплащане за педагогическия и непедагогическия персонал, който ще участва в тестването на учениците, каза министър Денков. Ако са родители, те са доброволци, за тях няма да има заплащане, обясни той, цитиран от БТА. Средствата, с които разполагаме, са 15,4 млн. лв., които гласува МС в сряда, плюс преходни остатъци - средства, които има в училищата, обясни министърът. 

Директорите ще имат време да реагират, също и учителите. Важно е да се каже, че ако се забавят тестовете, ако не могат да намерят екипи за тестване - защото пак повтарям - един учител няма да може да се справи в пълен клас, тогава няма да тръгнат присъствено в този ден. Никой не е казал, че в сряда всички деца трябва да бъдат на училище. Тестването ще продължи докато е висока заболяемостта в страната и съответната област и община. Ако паднем под 250/100 000 население, ще стане излишно и тестването", заяви още Николай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови