Терзиев отказа на АЕЖ достъп до записите от камерите от нощта на кървавия протест

OFFNews 07 декември 2023 в 18:57 24834 5

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на Асоциацията на европейските журналисти записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България – Унгария.

Асоциацията на европейските журналисти – България поиска от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от района на Националния стадион, Министерството на спорта и районите на ул. “Гурко” и “Граф Игнатиев” от вечерта на 16 ноември, когато при сблъсъци между полиция и протестиращи футболни привърженици бяха ранени десетки граждани. Поне девет журналисти пострадаха от полицейско насилие или правата им бяха нарушени от полицията.

"Поискахме достъп до записите, за да извършим собствено разследване на тези случаи. Смятаме, че не е редно, когато правата на журналисти и граждани са нарушени, полицията да е единствената, която се проверява сама" - заявиха от АЕЖ.

Общината изтъква в мотива за отказа си, че в обхвата на записите попадат много лица, включително и деца, и според юристите на администрацията, ако предостави видео материалите на АЕЖ, това би могло да бъде неправомерна обработка на личните данни на тези хора.

АЕЖ е внесла ново искане за достъп до записите. "Случаят на безпрецедентно насилие срещу граждани и журналисти не бива да се оставя без подходящо разследване, понасяне на отговорност от виновните и мерки за предотвратяване на подобни практики в бъдеще. Общественият интерес безспорно е да бъде проведено независимо журналистическо разследване. Хората, попаднали в обхвата на видеонаблюдението, са били на публично място. Повечето от тях са участвали в публично събитие. Голяма част от тях попадат и в кадрите на множеството медии, които предават пряко от протеста" - заявиха от АЕЖ.

"Решихме да поискаме от Столична община да гледаме кадрите при тях, в центъра за видеонаблюдение. Самото гледане изключва последваща обработка на личните данни и така Общината няма да може да се мотивира с Регламента на ЕС (GDPR) и със Закона за защита на личните данни, за да ни откаже. Надяваме се този път да получим бърз отговор от кмета Васил Терзиев, тъй като ако се спази максималният срок от 14 дни, ще навлезем в периода на коледните празници, когато ще е трудно да се извърши прегледът на записите на територията на общината" - обясниха от Асоциацията на европейските журналисти.

Сигнал за полицейското насилие срещу журналисти в България вече е публикуван на Платформата за сигурността на журналистите към Съвета на Европа. Сигналът е подаден от две международни организации – “Репортери без граници” и Международния институт за пресата (IPI). В сигнала се цитира Асоциацията на европейските журналисти – България. Българските власти са получили срок до 1 март 2024 г. да отговорят какво са предприели по сигнала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1600

6

Люгер Химарс

11.12 2023 в 06:51

Ухото си мисли, че сме 1982

605

5

Wenc

08.12 2023 в 08:37

Аман от НПО-та. За това му решение, браво на кметицата.

12062

4

Pongo76

07.12 2023 в 23:48

Трябва да браним колегите... Васко десара в действие.

12078

3

edin slep

07.12 2023 в 22:28

Има резон в отказа, искането трябва да е по-прецизно. След като се изгледат на място (няма причина да не им разрешат), да се поискат конкретни моменти - това са секунди обикновено или минути, така че да се работи от журналистите.

210

1

Merc

07.12 2023 в 19:15

Кръвта вода не става. Отрочето на ДС и рода на Пешо Танкиста няма как да надскочи себе си.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика