Терзиев към архитекти: СО ще определя къде да се строи, не инвеститорите

OFFNews 15 март 2024 в 10:48 5966 0

Архитекти

Снимка КАБ

Столична община трябва да поеме водеща роля в планирането на териториите и изграждането на необходимата инфраструктурата. Досега движещи процеса на градоустройство са инвеститорите. Моето желание е да обърнем процеса и общината да е тази, която е водеща при планирането на териториите.

Това каза кметът на София Васил Терзиев на среща с представители на Камарата на архитектите в България (КАБ). По думите му екипът на СО работи по пътна карта, с която да се промени процесът на планиране, като се използва комплексен подход и се отчитат нуждите на новите зони. Целта е новите инвестиционни проекти да бъдат съобразени с параметрите на териториите и да не се строят красиви сгради без осигурена инфраструктура. От екипа на кмета планират да публикуват подробна информация за статуса на всички проекти, които са предвидени в капиталовата програма на СО. Сред приоритетните задачи е и въвеждането на дигитализация при издаването на разрешение за строеж. 

Основните проблеми пред развитието на града бяха представени от проф. арх. Борислав Борисов и арх. Васил Василев. Според тях Общият устройствен план на СО трябва да се актуализара, тъй като от приемането му са минали 15 години. 

Необходим е нов механизъм за по-краткосрочно процедиране и одобряване на подробните устройствени планове.

Всяка година да се прави отчет пред СОС относно реализацията на градоустройствената политика и инвестиционната програма, както и за изпълнението на ОУП.

Необходима е нова национална Наредба за зелената система, която да уеднакви правилата с цел ограничаване на корупционните практики. На този етап е важно да се актуализира Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на СО.
Типово възлагане и идентични условия при обществените поръчки. Приоритизиране на архитектурните конкурси.
Дигитализация на услугите в строително-инвестиционния процес. КАБ е поела законодателна инициатива за облекчаване на административната тежест.

Изграждане на нови и облагородяване на съществуващи паркове в София – занемареното парково пространство около езерото в Панчарево, планираният парк “Кукуряк” в Овча купел, за които има граждански и професионални инициативи. За целта може да бъдат обявени конкурси.

Направено бе и предложение от КАБ за именуване на улици на имената на изявените архитекти Георги Овчаров и Любомир Нейков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика