Тереза Мей е против Великобритания да участва в евроизборите

OFFNews 22 март 2019 в 09:35 1435 0

Тереза Мей

Британският премиер Тереза Мей не смята за правилно Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент, насрочени за края на май.

Това стана ясно от пресконференцията ѝ след срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел снощи, с което фактически се обяви срещу перспективата за дълго отлагане на процеса на развода с ЕС, предаде БТА.

Приетото единодушно от лидерите решение предвижда и възможност за дълго отлагане като една от опциите, в случай че британският парламент другата седмица одобри споразумението за Брекзит.

"Аз съм твърдо убедена, че би било неправилно да молим хората във Великобритания да участват в тези избори три години след като те гласуваха за напускане на ЕС", заяви Мей.

Тя се изказа и срещу идеята за отмяна на Брекзит, която набира популярност във Великобритания. "Не мисля, че трябва да анулираме процедурата по чл. 50", посочи тя, като отново се позова на решението, взето от народа на референдума.

Министър-председателят обаче обеща да положи всички усилия, за да гарантира отложен Брекзит със споразумение.

Мей отбеляза, че ЕС е дал юридически гаранции, че прилагането на т.нар. предпазен механизъм за границата с Ирландия ще носи временен характер и добави, че е съгласувала тези гаранции с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер миналата седмица. "Това трябва да даде допълнителна увереност на парламента, че в този малко вероятен случай, когато предпазният механизъм бъде използван, това ще бъде само временно и че Великобритания и ЕС незабавно ще започнат работа по замяната на механизма с алтернативни споразумения до края на декември 2020 г.", посочи премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови