Температурите падат, в планините - опасно за туризъм

OFFNews 05 януари 2020 в 07:09 2102 0

Снимка pixabay.com

През България преминава студен атмосферен фронт с умерен, временно и силен вятър от север-северозапад, който понижава значително температурите. Минималните ще са между минус 2° и 3°, малко по-ниски в котловините защитени от вятър. Дневните ще са между 1 и 6 градуса, но заради силния вятър усещането ще е за по-студено време.

Ще бъде облачно и на места в планинските и източните райони от страната ще превали сняг.

В 13 области в Западна България е обявен жълт код за силен вятър.

В планините няма да е подходящо за туризъм. Ще духа силен до бурен вятър от северната четвърт. Ще бъде облачно и с валежи от сняг. В комбинация със силния вятър ще има условия за образуване на преспи и навявания. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра – около минус 9°.

Над Черноморието ще бъде облачно и ветровито, но ще е без валежи. Ще духа умерен, временно и силен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 2° и 6°. Температурата на морската вода е около 10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето ще изгрее в 7:57 ч и ще залезе в 17:06 часа.

Гърция днес спира пропускането на автомобили с товароносимост на 1,5 тона през граничните пунктове Кулата - Промахон, Илинден - Ексохи и Капитан Петко Войвода - Орменион заради застудяването и снеговалежа. България има само още два гранични пункта с Гърция при Златоград и Маказа. През този до Златоград по принцип не се допускат тежки камиони заради тежкия планински път.

В понеделник застудяването ще продължи и ще вали сняг. Средната минимална температура ще е минус 1, а максималната - 1 над нулата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови