Температури до 33° и жълт код за валежи в 10 области

OFFNews 28 юни 2023 в 06:40 1754 0

Време

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Слънце и дъжд ще се редуват днес

Жълт код за локални интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки е обявен за днес в 10 области в Югозападна и Североизточна България. 

Слънчево ще е времето до обяд, после на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен и с него ще започне да прониква хладен въздух.

Максималните температури ще са между 28° и 33°, в София - около 26 градуса, според прогнозата на НИМХ.

В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Условия за значителни количества валежи има в планините в Югозападна и Източна България. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 22°, а на 2000 метра - около 14 градуса. 

Слънце ще грее до обяд и край морето, после и там ще има летни бури. Вечерта и през нощта срещу четвъртък има условия и за по-интензивни явления. На брега термометрите ще се качат до 27°-31°, а сред вълните от 2-3 бала - до 26 градуса.  

Утре валежи ще има на отделни места в южната част на Рило-Родопската област и източните райони, а в останалата част от страната облачността ще намалее до слънчево време. В петък ще бъде предимно слънчево, почти тихо и по-топло, дневните температури ще достигат на места до 30 градуса. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки