Технологични причини, а не авария спрели 'Неохим'

OFFNews 05 май 2020 в 18:22 2005 0

Непланирано технологично спиране, е причината за временното преустановяване дейността на производствените мощности на торовия производител „Неохим“ АД в Димитровград на 1 май 2020 г. Това съобщи прокуристът на компанията Стефан Димитров. А тиражираната в медиите новина, включително и в националните, че спирането се дължи на производствена авария той определи като „фейк новина“.

На първи май служителите на „Неохим“ АД установяват понижаване в отчетената температура след един от апаратите – економайзер. Вследствие на това те решават да преустановят работата на цеха за производство на азотна киселина, за да констатират причината. Тътенът, който от медиите бе определен като „взрив“ или „гръм“, всъщност идва от клапани, чрез който се освобождава налягането в системата, коментира Димитров.

След като експертите на компанията са отворили т.нар. „економайзер“, представляващ сложна система от 288 тръби, загряващи вода, са констатирали, че една от тях е дефектирала, което в никакъв случай не може да бъде причина за изпускане на опасни газове или да застраши безопасността на населението. Отклонението е отстранено своевременно и нормалното функциониране на производствените мощности е възобновено още на 3 май, твърди Стефан Димитров.

Прокуристът на торовия производител Стефан Димитров призова, когато общинска или държавна институция оповестява дадена информация публично, да я проверява и съобщава коректно, защото в противен случай води до негативни влияния върху представителите на бизнеса в региона. Той заяви, че лично е сигнализирал на областния управител на Хасково, че новината не е поднесена експертно, което е позволило различни интерпретации със ситуацията. Като изрично е упоменал, че на територията на торовия производител не е имало предаварийна или аварийна ситуация.

Стефан Димитров обяви, че „Неохим“ АД се присъединява към медийните кампании против „фейк новините“ и при възможност лично ще съдейства за изобличаването на всяка от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови