ЦИК разпореди подписката за референдума за националния празник да не се прекъсва

OFFNews 30 октомври 2023 в 09:37 2339 2

Нейкова

Снимка БГНЕС

Камелия Нейкова

Централната избирателна комисия разпореди на ОИК Добрич да не прекъсва подписката за референдум за националния празник на България Трети март.

В мотивите на комисията, подписани от председателя Камелия Нейкова, се казва, че "общинските избирателни комисии имат правомощия за организиране на местните избори и нямат правомощия по организирането на подписка за национален референдум, организиран от Инициативен комитет".

С този аргумент се дава нареждане да бъде отменено решението от 19 октомври 2023 г., с което бе забранено събирането на подписи, и то може да продължи още днес. Единственото изключение е неделя, когато ще се проведат балотажи в страната.

Инициативният комитет реагира с жалби до ЦИК и председателя на Народното събрание. Определи действията на ОИК като саботаж срещу референдума. И на други места в страната местните власти се опитват да спрат с един или друг аргумент събирането на подписи и да потушат желанието на хората да дадат своя глас за бъдещето на националния празник на България, припомнят от ИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

30.10 2023 в 13:33

Договорът е от 19 април и е между други държави. Не намирам нищо "национално" за нас в него.

2099

1

Mateevk

30.10 2023 в 09:46

Оставете бъдещето на националния празник, а дайте да мислим за бъдещето на България. Двете нямат много общо. А може би имат, ако ще правим рефрендум, за да увековечим една историческа дата, чиято значение за по-убедително се подхранва от исторически митове и легенди от рода на 200-та хиляди загинали руски войници и незнанието защо точно на 3 март е подписан Санстефанския договор. Няма никаква драма 3 март да си остане официален празник, но друга дата да изберем за национален - примерно 6 септември, въпреки, че по време на Съединението е загинал само един. Нека престанем да мерим величието с руските мерни единици като брой загиналите, а да търсим мерило за истинското величие на българския дух.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика