ЦИК определи как ще се образуванетна секции извън страната и сроковете до парламентарните избори на 2 април

OFFNews 03 февруари 2023 в 22:08 1722 1

ЦИК

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

ЦИК

Централната избирателна комисия определи сроковете до деня на изборите на втори април, съобщиха от ЦИК.

До пет следобед на 15 февруари е срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК. Предизборната кампания ще бъде открита в полунощ на националния ни празник - 3 март.

Денят за размисъл ще бъде 1 април.

До 11 март ще бъдат определени местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място. Избирателните секции се образуват със заповед от ръководителите на дипломатическите или консулските представителства до 14 март 2023 г.

Инициативните комитети ще се регистрират в РИК до 17 ч. на 20 февруари. В решението се посочва и как ще бъдат назначени членовете на на секционните избирателни комисии извън страната, подаването на заявления за гласуване извън България и условията и реда за образуване на избирателни секции в чужбина.

Централната избирателна комисия вече определи броя на мандатите в многомандатните изборни райони за вота на 2 април.

ЦИК определи и значително по-високи възнаграждения за членовете на районните и секционните избирателни комисии (РИК и СИК) за подготовка и произвеждане на предсрочните парламентарни избори, отколкото за предходните през октомври.

По-рано днес Министерският съвет обяви, че  предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април ще струват 87,7 млн. лева, като правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в т. ч. на машинното гласуване и видеонаблюдението/видеозаснемането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови