Цецка Цачева: Опитвам да балансирам страстите във ВСС

OFFNEWS 12 юни 2017 в 09:40 2374 4

Цецка Цачева

Правосъдният министър Цецка Цачева коментира конфликта между председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров в интервю за bTV.

По думите й е преувеличено да се каже, че между двамата има война, но определено водели битка, а тази битка била неприятна за обществото. Като министър на правосъдието Цачева се стараела с присъствието си във Висшия съдебен съвет да балансира и омекотява тона и да не допуска ярко противопоставяне, стана ясно още от думите й. Тя освен това препоръча на препоръча на Лозан Панов да дава мнение по други структури едва когато е сигурен, че всичко в Касационния съд е наред.

По повод идеята на на Панов прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, Цачева коментира, че прокуратурата е там, където Конституцията и законите са й отредили мястото. „Ако някой желае тези правила да бъдат променени, нека да се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт. В момента тримата големи в съдебната власт са призвани да организират прилагането на законите всеки в неговата сфера. Трябва да бъдем самокритични към звената, които ние ръководим. Ако Лозан Панов счита, че в Касационния съд всичко е наред, едва тогава би могъл мнение по отношение на други структури”, отбеляза Цачева.

Запитана означава ли това, че Лозан Панов прокарва политически идеи, Цачева отговори с въпрос: „А вие как мислите?”. Според нея от Панов се чуват политически фрази и констатации, но липсва конкретика за това, което трябва да се направи.

Като бивш председател на народното събрание Цачева призна, че парламентът й липсва, защото бил голяма школа. Тя посочи, че насленикът й в пленарната зала Димитър Главчев се справя добре.

Цачева коментира и инцидента с шведския турист, който ритна камериерка в хотел в Слънчев бряг. „Аз съм за равно третиране на всички граждани, когато са извършили нарушение на закона. Недопустимо е всеки, който е нарушил закона, още повече по такъв груб и предизвикателен начин, да не получи санкцията на българското правосъдие”, каза тя.

„Трябва да се работи, за да няма забавяне на дела. Това до голяма степен ще бъде решено след приемане в НС на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс. Идеята е да няма нескончаеми връщания и процедурни трикове”, добавиправосъдният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

4

Denis Rizanov

12.06 2017 в 13:47

Какво сте заблеяли пак бе?
Нали вчера ви беше парада?
Догодина пак!

12182

2

sawall

12.06 2017 в 12:48

Съдебна реформа няма да има докато ГЕРБ и Цацата са в такъв крепък съюз. Цачева укротявала страстите и накрая си признава, че се опитва да накара Панов да млъкне. Блатото става все по-кално и дълбоко, мафията е все по-добре укрепена, "политиците" - все по-цинични, избирателите - все по-апатични. Жалка история.

17439

1

мнение от IP

12.06 2017 в 11:02

Еми това е. Съдебната реформаза погребана. Все пак да благодарим на Цецка Цачева за откровения цинизъм. И за откритото съгласие с опорната точка на Пеевски.