Цените ще растат до средата на годината

OFFNews 09 януари 2022 в 11:43 1742 0

Животът става все по-скъп и това се дължи на цената на тока. Тя се отразява на всички продукти, макар и по различен начин.

Това коментира икономическият съветник от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова по Нова тв. „Енергийните експерти предвиждат, че успокоение може да има в средата на годината. Дотогава цените на всички продукти ще продължат да се увеличават. Дали българинът може да издържи - показал е, че може да издържи на всичко - въпросът е дали трябва”, допълни тя. 

Експертът засегна и още един проблем, свързан с липсата на защита и подпомагане на местното производство. „Основните стоки, които потребяваме, са внос. Това означава, че държавата не е създала необходимите условия за малките производители. Основните субсидии отиват при зърнарите”, коментира икономическият съветник.

Предвижданията са, че дори цените на тока да се стабилизират, отново ще виждаме скъпи плодове и зеленчуци на пазара. „Наскоро в Щатите управляващите заявиха, че в Европа се очаква дефицит на плодове и зеленчуци, който те ще трябва да запълнят. Проблемът е видим, но ние не успяваме да го менажираме, когато му е времето”, добави Григорова.

След падането на мораториума върху цените на тока и парното експертът посочи, че се очаква повишаване на цените. „В момента цената се задържа изкуствено, за да няма толкова тежък удар върху потребителите. Силно се надявам това да е урок за управляващите какво ще се случи, когато българските потребители излязат на свободния пазар. Ще се случи това, което наблюдаваме сега с фирмите”, прогнозира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови