Цените на билетите за градския транспорт в София няма да се увеличават

Над 220 са сигналите за паднали дървета, вследствие на бурята, съобщи столичният кмет

OFFNews 02 април 2022 в 10:36 2065 1

Снимка БТА/Архив

Не се предвижда увеличение на цената на билета в градския транспорт, заяви столичния кмет Йорданка Фандъкова по Нова телевизия.

„Ситуацията в градския транспорт е много тежка. Най-важната задача обаче е повече хора да използват транспорта. Ако увеличим цената на билета, това означава да откажем хората от ползването му”, обясни тя.

Кметът на София коментира щетите след ураганния вятър у нас.

„Получили сме над 220 сигнали за паднали дървета, клони, ламарини. Всички екипи са мобилизирани и работят денонощно. Кодът за силен вятър е в сила и днес. Молбата ми е да бъдат закрепени всички предмети по балконите”, каза Фандъкова. И поясни, че вследствие на бурята има един пострадал със счупена ръка. „Нека всички бъдем предпазливи по време на буря. Само в парковете са паднали 30 дървета”, каза още кметът на столицата.

Тя коментира и какво е положението с местата в детските градини в столицата.

„Тази седмица започна кандидатстването за обявените свободни места във всички детски градини и ясли в София. През май ще бъде извършено класирането и тогава ще стане ясно колко деца са кандидатствали и колко са приети”, обясни кметът.

Целта е до края на 2023 г. да се осигури места за децата от 3 до 6 години. Над 42 млн. лв. са заложени за строителството на 22 нови детски градини. 14 от тях се очаква да бъдат готови до края на годината.

Фандъкова увери, че строителството на детските градини върви, колкото се може по-бързо, но населението в София се увеличава с неимоверни темпове.

При строителството на детски градини има истинска децентрализация, подчерта Фандъкова

„Районните кметове получават финансиране и имат възможност да предлагат решения. Да, за съжаление, има райони в които се бавят – като Красно село”, каза тя.

„Много важно е да се помогна на хората, които бягат от войната в Украйна. В училищата в София има места. Вече 72 деца са насочени към учебни заведения, които са заявили своята възможност да приемат украински деца”, допълни още Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови