Царство на пъдпъдъчите яйца - на Фермерския фестивал днес

OFFNews 29 август 2018 в 06:30 2771 0

"В царството на пъдпъдъчите яйца" е темата на днешния Фермерски фестивал, който ще се проведе пред Министерството на земеделието.

Основната демонстрация ще започне в 12 часа. Свои рецепти за ордьоври и коктейли ще ни представи производителят Младен Кузманов, който прави дебют на Фестивала.

Младен започва да се занимава с две дузини пъдпъдъци от ноември 2016 г. и днес вече гледа близо 400 – 450 птици. Фермата, в която работи със съпругата си, е в с. Царичина, Костинбродско. Продава в няколко магазина в София.

Пъдпъдъчите яйца съдържат повече биологично активни вещества, отколкото в яйцата, на които и да било птици. Те превъзхождат кокошите по наличие на витамин В 12. Рекордно е съдържанието на витамини А, В1 и В2. Съдържат също цинк, магнезий, калий, фосфор, манган и много желязо. Полезни са при големи физически натоварвания и като част от диетично меню.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред Министерството на земеделието. 

Той предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители в страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя. Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Запазена марка на Фестивала са демонстрациите и дегустациите на фермерски храни и рецепти.

Проектът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови