Тъпотията не ходи по гората: Украинче ли е ''Аз съм българче''

Светослав Метанов 22 януари 2024 в 18:23 10309 8

хермес
Корицата, която разбуни духовете.

Глупавата истерия около "махането" на Вазовото стихотворение "Аз съм българче" от учебниците, която през последните тресе социалните мрежи и определени, предимно хибридни, медии,  днес доби нови измерения.

Както OFFNews вече разказа, нито някой е искал, нито някой е планирал да вади популярното произведение от учебната програма.

Това обаче изобщо не пречи на фалшивата новина да се тиражира масово и то с нови и нови и неочаквани нюанси.

Днес сайтът ПИК извади корица на детска книжка със стихове на Иван Вазов под заглавие "Аз съм българче", на която дете с българския трибагреник е облачено в жълто-син пуловер.

В случай, че не разбирате къде точно е проблемът, трябва да уточним, че това са цветовете на украинското знаме.

Заглавието във въпросния информационен сайт е "НОВ ПОТЕС - "Аз съм българче" и Вазов като рекламен бранд на Украйна. Имаме си българоукраинче".

Детската книжка е от поредицата "Златно перо" на издателство "Хермес".

"Най-безсрамно вклиняват геополитика в изконната българска класика, и то на визуално ниво. Прави го изкупената, грантова интелигенция, за да си заслужи кинтите отвън, за да даде тренд и да се подмаже на правителството", пише въпросното онлайн издание.

По-късно ИК "Хермес" излезе с официална позиция по темата в профила си във фейсбук. Ето какво гласи тя:

"Във връзка с излязлата в Pik.bg спекулативна информация за книгата „Аз съм българче“ от Иван Вазов, категорично заявяваме, че внушенията в статията са манипулативни и неистински. Корицата на книгата и художественото й оформление са правени през 2002 година, а книгата се продава вече 22 години. От 2002 до 2005 г. изданието е с друга корица, а от 2006 г. до момента се използва настоящата корица. Всеки опит за обвързването им с настоящи политически събития е неуместен", заявяват от издателството. 

В дебата се намеси и авторът на въпросната илюстрация - художникът Васил Стоилов. Той потвърждава, че жълто-синята визия на дрешката на детето се разпространява у нас вече 18 години и обяснява, че детето му е имало анцуг в тези цветове и затова го е сложил на корицата през 2006 година.

"Ако сега излезе в бяло и червено, вероятно ще бъда обвинен в прополски симпатии. Не мога да предвидя какво ще стане утре и кой ще е грешният цвят", пише той.

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

23.01 2024 в 09:40

В интерес на истината биковете имат цветна слепота и един от цветовете, които не виждат, е червеният.
На корида те се дразнят от трептенето на т.нар. "мулета", а не от цвета ѝ.

1236

7

БотоксПутю

23.01 2024 в 09:23

Комбинацията на синьо с жълто на някои индивиди им действа като червено на бик.

2550

6

alfakentavur

23.01 2024 в 03:15

Според някои автори е обратното. Първо е мозъчното увреждане. То се оказва изключително благоприятна среда за русофилията.

910

5

бай Падежко

23.01 2024 в 02:34

Това е доказателство на тезата, че русофилията води до необратимо мозъчно увреждане и пълно оглупяване.

3251

4

динозавър

22.01 2024 в 22:23

Прочутият журналист НИдялкУ станал и малко нещо художествен критик. Опитът в ПИКливия вестник е решаващ.

2550

3

alfakentavur

22.01 2024 в 20:36

Няма да коментират. Те коментират по нареждане от Мутрафонова, а тя тази новина ще я skip-не както биха казали копейките.

345

2

Джендо Джедев

22.01 2024 в 19:52

Поредната партенка на ушанките! Тия клетници могат ли да произвеждат друго освен ***************, пот, въглероден диоксид и лъжи?

Интересно дали Деянчо, комсомолчето, спиртосаният, оркерът и Младенчо имат да коментират нещо по случая... ;)

1000

1

KREATOR

22.01 2024 в 19:29

На русофилето много им се насъбра.Бутат им капищата, Украинците думкат ватата като сватбарски тъпан, Индийци и Китайци подритват Путин като мрусно куче и го рекетират, както кварталната мутра гърби дребен бакалин....И... ги правят луди на Украинска тематика...Вече сами си говорят в къши и по форумите .
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки