Тайните клиенти по гишетата видяха: 6 часа се чака за книжка в КАТ, другаде разкарват за ненужни документи

OFFNews 20 юни 2019 в 15:57 6832 2

Шест часа висене на опашка в КАТ е най-фрапиращият случай за проблемите при обслужване в държавната администрация, на които се натъкнали изпратените на проверка в няколко структури тайни клиенти.

Това разкри на конференция днес Здравко Сечков от изпълнителя на наблюдението „СМТ България“ ЕООД.

„Имаме констатации за дълго чакане за предоставяне на услуга. В КАТ са най-фрапантните и тежки примери. В случая нашият заявител беше с номер 149 в 11.00 часа“, посочи той. „Най-дългото регистрирано време за получаване на услуга е в столичния КАТ за подмяна на свидетелство за управление на МПС - 6 часа“, заяви Сечков.

Въпреки отпадналата нормативна необходимост от предоставянето на определен документ, администрации все още изискват от гражданите да предоставят документ, вместо информацията да се движи по служебен път между администрациите, установила още проверката. Това се наблюдава по отношение на декларациите за придобити имоти, за свидетелствата за съдимост и за други документи.

Наблюдателите са проверявали и доколко любезни са служителите на гишетата. „Любезността и отзивчивостта към заявителя на услугата са субективни. Можем да попаднем на служител, който в този ден не е в добро настроение, но това не означава, че администрацията е нелюбезна“, коментира по този въпрос Здравко Сечков.

Наблюдаваните администрации са на централно, териториално и местно ниво. Има администрации, които работят значително по-добре, както и такива с пропуски. Не може всички администрации да бъдат под общ знаменател, е изводът на проверяващите. Те са следили доколко се спазват нормативните изисквания, доколко процесът за предоставяне на услугата е качествен, доколкото съществува обмен между администрациите и доколко гражданите се „товарят“ с предоставяне на документи, които не би следвало да се предоставят. Наблюдението е извършено между 19 април и 30 май в 13 администрации за 15 услуги, с 10 тайни клиенти.

Вицепремиерът Томислав Дончев даде срок до един месец за отстраняване на нарушения при административното обслужване на гражданите и бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

20.06 2019 в 17:43

Агенцията по вписванията.. Дето освен със скандали с друго не се прочула.. Кога ще я посетите? За там поне три дни трябва да си предвидите..

14048

1

voododoll

20.06 2019 в 16:52

Я пратете клиенти под прикритие на митницата на летището да видите колко време отнема освобождаване на пратка и за какъв брутален рекет става дума. Изнудването и извиването на ръцете там е на брутално ниво. Пратка съдържаща лепенки за телефон струващи 16$ ми излезе 100лв със всичкия рекет и ми отне буквално цял ден. Там бях в 9:30 сутринта, пратката си я взех благополучно в 16:45...