Тайна, която си струва да споделиш: рецепта за щастливи кучета и стопани

OFFNews 06 юли 2023 в 09:00 1363 0

Снимка

Границите на моя език са граници на моя свят, е казал австрийският философ Лудвиг Витгенщайн. Така някои хора смело прекрачват границите на държави и континенти, а други – с любопитство и постоянство отиват отвъд човешкото общуване. От другите е Асен Аролски, второ поколение треньор на кучета. Разказва, че това е била детската му мечта, а приятелското съревнование с баща му – неговият огромен стимул. Двамата обединяват усилия в работата си и резултатите са налице.

След работа с над 10 000 кучета семейство Аролски взима решение да сподели тайната си за успех при възпитанието на четириногите. През миналата година излиза книгата им „Тайната рецепта за послушно куче“, в която събират информация за основните проблеми, с които хората се сблъскват с домашните си любимци, и предлагат изпитани решения и насоки.

Трябва да притежаваш особени качества, за да можеш да общуваш с животни, и още повече, за да ги обучаваш: търпение, увереност, спокойствие, широко сърце и отворен ум. За тайната рецепта на Асен Аролски са необходими още предприемчивост, смелост и щипка подкрепа. Подкрепата намира в лицето на ББР Микрофинансиране, част от Групата на Българската банка за развитие, и програмата ѝ за социални и стартиращи предприятия „Ново начало“.

„Исках да предам знанията си на другите, така, както аз ги получих“, споделя Асен. И допълва, че сред целите му е да се повиши киноложката култура в страната, защото всички живеем в общество и трябва да полагаме усилия за общото си благо.

Идеята за книгата идва в пандемичната 2020 година, когато поради наложения локдаун няма как да се провеждат тренировки на кучета на живо, каквато е обичайната практика. Фирмата обаче е стартираща и не среща подкрепа в търговските банки. Решение намира в програмата на ББР Микрофинансиране. Благодарение на инвестицията, книгата вече е факт и от нея са продадени над 2 000 бр.

Всеки, закупил изданието, може да се възползва и от възможности за допълнителна интеракция – над 50 онлайн консултации, водени на живо от треньорите на AATRAINING.

Идеите за развитие на инициативата обаче не спират до тук. Скоро ще бъде факт и мобилно приложение за обучение на кучета. Предстои и втора апликация, която ще е фокусирана върху изготвянето на хранителен и тренировъчен режим за четириногите.

Според Асен възможностите са необятни и подкрепя твърденията си с цифри: в света има над 470 милиона кучета, а над 85% от тях имат проблеми с поведението. Прогресивно расте и делът на пазара на стоки за домашни любимци в световен мащаб. Към края на 2022 г. той възлиза на 261 млрд. долара, а прогнозата е до 2027 г. да достигне 350 млрд.

Позитивната тенденция показва не само желанието да се инвестира в животните, техните умения и поведение, но и стремеж да инвестираме в самите нас. Учим се на постоянство и отговорност, както и на разбирането, че последствията от действията на кучетата ни са наши, а това би спестило много проблеми в бъдеще, категоричен е Асен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика