Тагарев: Българската позиция е сигнал към Кремъл ''С вас сме!''

Отказът да окажем помощ на Украйна демонстрира пълно неразбиране на стратегическия подход към гарантиране на нашата сигурност, казва бившият министър на отбраната

OFFNews 26 март 2023 в 19:38 6973 2

Тодор Тагарев

Снимка БТА/Мирослава Иванова

Тодор Тагарев

Българската позиция е сигнал към Кремъл: "Ето, вижте, ние сме с вас!".

Това заяви бившият министър на отбраната Тодор Тагарев пред Нова тв по повод отказа на властта, съсредоточена понастоящем в президента Радев, да окаже военна помощ на нападнатата от Русия Украйна.

"Това не е никаква суверенна позиция. Това, което показа господин президентът, е, че той все по-ясно и отчетливо застава на позициите, които са в интерес на Кремъл.

Господин Радев реферира към суверенността да взема решения, обаче някак си излиза от неговите думи, че той е изразител на суверена. Никъде в нашите конституция и закони не пише, че точно президентът изразява суверените интереси и желания на страната. Напротив - ние имаме решения на Народното събрание от началото на декември миналата година, което е прието с много сериозно мнозинство, мисля, че над две трети от депутатите са гласували за него, което казва много ясно: "Помощ за Украйна с това, което МС предлага". Решението казва: "И да продължи оказването на военна помощ според нуждите на Украйна и българските възможности". Президентът се поставя над... Неговите изявления противоречат на решението на Народното събрание. Президентът заявява, че решенията на Народното събрание не се отнасят за него. Моето разбиране за българското устройство конституционно е, че той няма такива права", каза Тагарев.

Според него отказът да окажем помощ на Украйна е "най-тежкото" и то "демонстрира пълно неразбиране на стратегеческия подход към гарантиране на нашата сигурност".

"Той предполага, първо, ние да помогнем на Украйна, за да може тя да се защити, за да се блокира руската заплаха и да не се разпространи по-нататък в Европа. Второ, ние демонстрираме поведение, което ни отдалечава от нашите съюзници по много начини."

Тагарев предупреди, че с този отказ се отдалечаваме от съюзниците си в НАТО и ЕС и се харесваме на Путин.

Позицията той оприличи на позицията на някой, който не смята за недопустимо една страна да напада друга, да избива мирно население, да разрушава градове, инфраструктура, жилищни блокове, болници, училища.

МиГ-29

"На хартия се води, че разполагаме с 15 самолета МиГ-29. Станахме свидетели на серия от изявления на представители на президента, дори на министъра на отбраната в служебното правителство, според които ако не намерим решение за МиГ-овете, животът им ще приключи до 2023 г. Сега казват, че ако не приключи животът им, ако не намерим решение до края на 23-та година. Как така магически се случи, че се увеличи животът на тези изтребители с шест месеца" - учуди се Тагарев.

Според него България няма да реши проблемите на сигурността с бройки оръжия и оръжейни платформи, които "не намерихме как да поддържаме без Русия".

"Точно този екип, който сега ръководи държавата, той ръководеше ВВС. Той не направи абсолютно нищо, за да потърси алтернативно решение. Можеше през тези години да се намери алтернативното решение", заяви бившият министър.

Според него зад това стоят и "лични интереси и тясно групови интереси", а именно "да държат на въоръжение платформи, които ние не можем да поддържаме. И то да ги държат с години наред, (за) да осигурят работа на своите приятели, тоест заплащане, не бих казал работа, първа категория труд за хора, които очевидно няма на какво да летят, за инженери, които очевидно няма какво да експлоатират, вместо да започне сериозна подготовка за новите самолети".

"За F-16 се обучават 10-ина души, 14. На авиобазата, която експлоатира МиГ-29 и няма какво друго да експлоатира в момента, там служат в момента около 1000 души по съвсем груба оценка. 1000 души, които няма какво да експлоатират", даде пример Тагарев.

За него МиГ-29 "е самолет, който няма никаква перспектива".

Руско ядрено оръжие в Беларус

Той коментира и изявлението на Владимир Путин от снощи, че ще Русия ще разположи ядрени оръжия в Беларус:

"Господин Путин обича да плаши Запада и от време на време да размахва "ядрената тояга". Това е индикация, че се изчерпват неговите опции. Руската армия не може да направи нищо, макар и след като мобилизира 300 хил. допълнително военнослужещи тя търпи огромни загуби в последните месеци. Не успява да постигне никакъв значим успех.

Необходимо е да се направи задълбочен анализ на думите му и реакциите на неговите приближени. Към момента сигналът от САЩ е, че няма повод за притеснение".

Според Тагарев с подобно действие "той реално взема Беларус за заложник. В момента, в който Русия разположи ядрени оръжия в Беларус, Беларус става потенциална цел, мишена за ответни действия в случай на използване на ядрени оръжия".

"Изглежда Лукашенко не успява да се противопостави на това желание на Путин. Той успя да се противопостави на някои други желания, включително за вкарването на армията на Беларус във военните действия срещу Украйна. Удържа тези желания на Путин, но в случая не успява и дори излиза превантивно и се хвали, че "ето сега вижте, ние, тук ще бъдат разположени еди какви си оръжия", отбеляза Тагарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7195

2

vovchik

26.03 2023 в 22:58

Затова е важно да имаме редовно правителство с подкрепата на Герб и ПП+ДБ.

5827

1

pisnamiotmutri

26.03 2023 в 21:56

Какво стана с МОЧА? Демонтираха ли го или ще го дъвкат предизборно да се правят на различни агентите на Русия делящи обществото
 
X

Да помогнем на украинските деца!