Свирепи ротвайлери разкъсаха домашно кученце на метри от Борисовата градина

Александра Маркарян 19 юли 2017 в 16:48 16532 10

Ротвайлери нападнаха и разкъсаха домашно кученце на метри от Борисовата градина в центъра на София.

Ужасяващият инцидент е от вторник сутринта. След него млада жена се свърза с OFFNews, за да разкаже видяното.

Нападението става малко преди 8 ч. на ъгъла на улиците "Николай Ракитин" и "Река Осъм" - на метри от "Иван Асен II" и на 5 минути пеша от Борисовата градина.

Оказва се, че ротвайлерите са домашни, пуснати да се разхождат свободно, и че стопанката им има не две, а пет кучета и четири от тях са агресивни.

"Става дума за безотговорна жена, разхождаща 4 изключително агресивни кучета - два ротвайлера и две немски овчарки. Вчера станах свидетел на крайно грозна сцена - освирепелите псета бяха пуснати без повод и намордник на ул. "Николай Ракитин" и разкъсаха малко домашно кученце на повод пред очите на стопанката му", пише до OFFNews жената, която пожела анонимност.

След сигнала ѝ се свързахме със собственичката на убитото кученце - Оля Николова.

"Шърлинка и Лизи са кастрирани, чипирани, с паспорти и платени данъци. Вчера излязох, както винаги, с двете сладурки на кратка разходка. Две от големите кучета бяха без каишки и се нахвърлиха върху нас при излизането ми от вкъщи. Стопанката - М.Ц., беше на около 100 метра и държеше другите две на каишка", разказа Оля.

Тя започва да търси отворен ветеринар, който да помогне на нахапаното кученце, но вече е късно - ротвайлерът е разкъсал черния дроб на Шърли и тя умира.

Лизи - другото ѝ кученце - е добре. И днес то не спира да търси Шърли.

"Собственичката търсеше с мен ветеринар и ми помогна да погреба кученцето. Но това не оправдава факта, че тя не може да управлява животните си и ги държи без намордник и каишка. Тя е виновна с безхаберието си за смъртта на моето куче. В цивилизована държава още вчера кучето ѝ щеше да е приспано, а на нея щяха да са ѝ отнети всички животни. Утре те могат да налетят на дете, на друго животно. Както с една захапка ротвайлерът уби куче, така с една може да убие и човек", предупреждава тя.

Докато Оля търси ветеринар, съседите викат полиция и дават показания. Те пускат и жалба до общината. Пишат и до районния кмет на "Средец" - Мария Ачкова, която им отговаря днес и ги съветва да подадат и сигнал в прокуратурата, което те правят. Пишат и до "Екоравновесие".

Шърли

Снимки: Личен архив

Вчера Николова отива в Първо районно полицейско управление и взема формуляри, за да опише случилото се. "Казаха ми, че, за жалост, няма да могат нищо да направят, освен да ѝ напишат констативен протокол на място. Това е законът", споделя Оля, която все пак днес подава жалбата си. Тя не се отказва. За да помогне да не се стига до друга подобна ситуация, тя подава сигнали и жалби и до Софийска районна прокуратура, Столична община, "Екоравновесие", дори Българската агенция по безопасност на храните.

Опасните кучета не нападат за първи път и отговорните институции знаят за това. Жалби заради инциденти има и от 2015-а, и от 2016-а, а вече и от 2017 г.

Ето само една от тях, от 21 май 2015 г., подадена чрез общинската онлайн система:

"Вчера, 21.05.2015 г., около 8:50 ч. сутринта бях с кучето ми в парка и то беше нападнато от два ротвайлера и една немска овчарка, собственост на една дребна женица, която изобщо нямаше никакъв контрол над тях. Кучетата бяха пуснати свободно и без намордници и се нахвърлиха върху моето куче, което е голдън ретрийвър и е изключително спокойно и добродушно, никога не е създавало проблеми. По чудо то се измъкна без тежки наранявания и разкъсвания (а само с повърхностни ухапвания), а аз получих две ухапвания по дясната ръка, докато се опитвах да го спася от тези зверове. Към обед на същия ден отидох да ми бият инжекция против тетанус в 1-ва МБАЛ. Собственичката на трите кучета се държеше изключително арогантно и нахално - все едно не тя и кучетата ѝ, а аз бях виновен в създалата се нелепа ситуация. Споделих случката с момиче, което познавам от квартала и също има куче от същата порода като моето и се оказа, че живеят на същата улица и са имали проблеми и друг път със злите кучета на въпросната жена и момичето се страхува да излиза с нейното куче и да го води в парка, защото може да срещне наглата стопанка с неконтролируемата ѝ глутница. Моля да вземете отношение и да направите необходимото, за да не се страхуваме да излизаме в иначе спокойния ни квартал с нашите домашни любимци".

Днес много по-тежкият инцидент е факт, а в квартала вече се питат трябва ли тези кучетата да разкъсат човек, за да се вземат адекватни мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12424

10

petrr96

20.07 2017 в 15:28

Тази жена е тотално безотговорна и трябва да бъде съдена сурово. Не е нормално да си познаваш животните, да знаеш, че нападат и пак да ги водиш свободно навън. Щом иска да има 5 кучета то да си прави сметката и да ги води едно по едно навън. Най малкото очаквам някой да ги отрови, както има честа практика в София и околията.

23293

9

Стефан

20.07 2017 в 09:18

Имаше време - граничарите слагаха на кучетата железни нашийници, с остри зъби навънка. Правеха им ризници от оградна мрежа - като го ударят с ножа - нищо да му няма. И пак не ги пускаха от каишките, даже като гонеха хора, които стрелят по тях. Да не стане беля.
Беше си война, ама пак не пускаха звяр срещу човек.
Днеска всички са изтрещели(((

42249

8

Denis Rizanov

20.07 2017 в 08:30

Най-читавия способ е - пребиваш собственика на агресивното куче, което е пуснато свободно. Но трябва да се подходи професионално и внимателно. Хем да се храни поне 2 месеца през маркуч, хем да не умре. А собствениците на т.нар бойни породи, които ги пускат свободни в рамките на населено място, трябва да се обработвани допълнително и с чук или тесла. Не трябва да им се оставя здрав крайник.
Помнете - за действията на животното ПРЯКО отговаря неговия стопанин.

23293

7

Стефан

20.07 2017 в 03:09

И ти внимавай, щом не умееш да се биеш срещу голямо куче.

ЕДИНСТВЕНИЯ способ да предизвикаш болеви синдром у голямо бойно куче, е да го удариш по носа. А ще успееш ли?, то много бързо си движи главата, и знае защо.
Вариантите да му дадеш да захапе ръката, и да му чупиш врата, или да удариш с ножа, или да риташ в корема като се изправи, са за професионалисти. Не разчитай на това.

Има разни спрейове, ама и те не са за всеки. Като сбъркаш вятъра, или момента - сам ще заминеш.
Едно време имаше разни стрелящи химикалки, с шумови патрони, сега не знам. Това май е най-читаво за цивилни. От толкова силен шум кучето го боли, слухът му е много чувствителен. Човекът - по-малко, и не му е неочаквано.
Срещу истински бойни кучета, след командата - не работи. А срещу хулиганстващи - напълно.

8167

6

mimitooooo

19.07 2017 в 23:54

Ще им отговоря на въпроса в края на статията! Да, трябва да загине човек! Така се действа на територията ни! Не сте ли го разбрали!?
Лично на мен ми се е случвало голямо куче да напада моето, което е бийгъл, и двата случая (веднъж озлобена немска овчарка, втория случай някакъв луд мелез между хъски и Х) бяха наритани и пребити от мен! Удрях и ритах докато пуснаха кучето ми! Имаше ефект! Удряйте по глава, ритайте, където сварите, а при ударите с ръка ползвайте налични вещи-аз ползвам връзка с ключове, които старателно забивам в кучето нападател! Не може аз да си водя ВИНАГИ моето куче на повод, а някви луди да си ги пускат!

42249

2

Denis Rizanov

19.07 2017 в 17:41

Оказва се, че ротвайлерите са домашни, пуснати да се разхождат свободно, и че стопанката им има не две, а четири агресивни кучета.

Ето това е класически "кучераст". Да знаете и нормалните стопани на всякакви двуноги и четириноги или пък стоноги да не се засягат. Това са ментално увредени хора, които трябва да носят наказателна отговорност за причиненото от собствените им кучета.
А най-добре да бъдат приспивани вместо своите "любимци". Защото в този случай е било друго нещастно куче, но можеше да е и човек.

12021

1

bls

19.07 2017 в 17:12

Безотговорно поведение на стопанката, но нещо ми прави впечатление - от една страна пише "Собственичката търсеше с мен ветеринар и ми помогна да погреба кученцето." а после "може да срещне наглата стопанка с неконтролируемата ѝ глутница" - След като собственичката на кучетата е търсила ветеринар и е помогнала да се погребе кучето вероятно не е "нагла" а по-скоро безотговорна.

И още нещо - "За да помогне да не се стига до друга подобна ситуация, тя подава сигнали и жалби и до Софийска районна прокуратура, Столична община, Екоравновесие, дори Българската агенция по безопасност на храните." - Ми ако беше адекватна щеше да се обърне към адвокат, който да и даде правилен съвет и да и помогне с писането на сигнала и жалбата, а не да пише до агенция за безопасност по храните??? Нерде ямбол нерде стамбол .. Като има болки в зъба сама ли си прави пломба или ходи на зъболекар? После се оплакват от съдебната система и администрацията - ми и сама да си направи пломба и да видим дали ще е ок.