Световен ден за борба със СПИН - безплатни тестове в София днес

OFFNews 01 декември 2018 в 07:33 1986 0

Мобилен медицински кабинет ще провежда анонимни и безплатни изследвания и консултиране за ХИВ и СПИН в София днес. 

Събитието е по повод Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит, както и Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва глобално от 1988 година. То се организира от сдружение „Здраве без граници“ и Фондация „Инициатива за здраве“.

Медицинският център ще работи от 10:00 до 14:00 ч. на бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 62-66, в близост до Лъвов мост.

Специалисти ще предоставят информация как и къде всеки може да провери своя статус с цел ранно откриване на инфектирани лица и своевременното им насочване за лечение. Доброволци от Сдружение „Здраве без граници“ и Фондация „Инициатива за здраве“ ще раздават на всички минувачи презервативи и червена лентичка – световният символ за съпричастност към каузата за превенция на ХИВ/СПИН.

Целта на неправителствения сектор е да се повиши информираността за ХИВ и СПИН сред гражданите, да се намали стигмата към хората, живеещи със синдрома на придобитата имунна недостатъчност, както и да се осигури възможност повече хора да се информират за ХИВ статуса си чрез анонимни изследвания.

Средногодишно у нас се откриват около 200 души с ХИВ. По официални данни към месец май 2018 г. инфектираните българи са били 2 810, като над 1/3 от тях живеят в София. Направените прогнози показват, че без интервенции за превенция до 2023 г. броят на лицата с ХИВ инфекция само в столицата ще нарасне от 1028 души към 2017 г. до 1621 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови