Светлозар Лазаров: Можем ли да спрем хората да трепят децата си? Тук нещата опират и до манталитет

OFFNews Последна промяна на 13 май 2014 в 15:25 1218 0

Светлозар Лазаров
Светлозар Лазаров

12 % спад на битовата престъпност – мисля, че е едно добро начало. Това каза на пресконференция главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Той каза, че не е доволен от резултатите, но 12% "на пръв прочит са един добър знак". 

В коментар на случая на грабеж в село Мечка, той каза: „Ако има някъде населено място или държава без престъпление, да ми кажете къде е – да почерпя опит от тях и да го приложим в България. Втората причина е като приключи работата ми в МВР, да отида да живея там. След като когато се получи престъпление в село Мечка, то се дава като новина в медиите и мисля, че вървим в правилната посока. Доколкото знам, това престъпление е разкрито и ние сме си свършили работата”.
„Ако едно лице иска да извърши престъпление, няма кой да го спре. Няма власт над оная глава, която е готова сама да се отдели от раменете си. В случая е важно да има превантивен ефект, да има полицейско присъствие с оглед създаване на предпоставки за разкриване и обективно разследване на съответното престъпление, бързо и справедливо наказание. В крайна сметка можем ли да спрем някого да върши престъпления? Можем ли да спрем хората да се бият вкъщи, да се убиват в домовете си, да трепят децата си? Тук нещата опират и до възпитание, манталитет. Много се опасявам това вече да не влезе в графата „народопсихология”, защото много зачестиха случаите. Има съществен проблем на битовата престъпност и съм възложил да се планира по-широк спектър от мерки с оглед последните случаи, които имаме. Посегателството над близкия, в семейството са неща, за които едва ли МВР е виновно, че се случва” , поясни Светлозав Лазаров.

„Днес имаме убийство в Столипиново. Двама братя се скарали, единият утрепал другия. Какво да направим? Ясно, изкарано, разкрито, но накъде вървим, какво правим? Това са много сериозни въпроси за обществото”, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X