Свастики в центъра на София: еврейската общност реагира остро, държавата замълча

Александра Маркарян 12 юни 2023 в 17:48 5472 0

Свастика

Снимка Шалом

Свастика

Свастики по витрини на магазини в центъра на София предизвикаха публично изразено възмущение на еврейската общност в България.

Нейни лидери поставиха публично въпроси, които държавата засега подминава мълчаливо, след като в събота симпатизанти на „Възраждане“ попречиха на излъчването на филм, който бе част от програмата на ЛГБТ фестивала „София прайд“, а витрини на ул. "Иван Вазов" бяха издраскани с черни пречупени кръстове и, редом до тях - Давидови звезди, символът на националния флаг на Държавата Израел, след като от кафене там предупредиха с надпис, че не обслужват привърженици на партията на Костадин Костадинов, 

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар попита:

„1. Защо в европейска столица се забранява прожекция на филм, спечелил международни награди, само защото тематиката не съответната на човеконенавистните разбирания на определени хора?

2. Защо през последната година липсваше каквато и да било институционална реакция към проявите на хомофобия, антисемитизъм и език на омразата?

3. Защо през последната една година представители на българските институции се надпреварват да разказват изопачени истории за спасяването на българските евреи, като приписват заслугите на българския народ и църква на про-нацисткото правителство в годините на Втората световна война?“

„Използвам случая да напомня, че Холокоста - най-голямата трагедия в човешката история, не започва с газовите камери в концентрационните лагери. Холокоста започва с речта на омразата из улиците на Европа, преминава през нацистките символи по сградите, ограничаването на правата на хората, трудови лагери, изолиране на евреите и различните в гета и накрая завършва с концентрационните лагери на смъртта – напомня още проф. д-р Оскар. - Когато са драскали по сградите в Германия през 30-те години на миналия век, никой не е предполагал, че само след няколко години милиони хора ще бъдат дехуманизирани и избивани, само защото са различни.

Ние помним!

Помним и доброто, което трябва да се мултиплицира; Но помним, че злото дебне и очаква своя час!“

На случващото се реагира публично и председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев, който директно се обърна към Костадинов в публикация във Фейсбук:

„Уважаеми д-р Костадинов,

Две години и половина по-късно пак Ви пиша. Миналият път сравнихте законово ограничение с геноцида на моите предци. Днес Ви пиша отново защото почвате да берете реколтата на това, което толкова време садихте и към което се отнасяхте с насмешка.

Нека бъда точен и ясен - смятам, че решението на бар да не обслужва Вашите поддръжници, е ужасно и глупаво и съм абсолютно против подобни акции. Всички имат равни права и подобни бойкоти на частни обекти ме плашат.

Но отговорът на това виждам, че не е възмущение и дори иск за дискриминация, а магазинът да бъде надраскан с Jude и с поставен Маген Давид - т.нар. Еврейска звезда. Това ме изненада и натъжи. Надявам се и Вас. Така че нека помислим заедно какво означава:

Вариант А: Поддръжниците на Вашата партия са третирани като евреите през Холокоста.

Ако приемем този вариант - нека се върнем на предишния ни разговор и извода от него: Да, има лоши неща в обществото ни, има неправилни, с които да се борим и имаме правото да се борим. НО ТЕ НЕ СА ХОЛОКОСТ. ТЕ НЕ СА ГЕНОЦИД. Правото на маркова бира не е същото като правото на защита на живота.

Вариант Б: Човекът, който е направил това, вярва, че който е против Вас и партията Ви, е евреин и заслужава нацистки мерки.

Честно, надявам се за доброто на всички ни, да е вариант А, а не Б.

Но каквато и причината да е - тук вече сте Вие на ход. Преди две години Ви предупредих, че заигравка с конспирации и Холокост, е опасна. Вие ми се подиграхте и ми казахте, че не разбирам от нещата, които говоря. Е надявам се сега да осъзнавате, че разбирам.

Защото, ако сте легитимен участник в обществения диалог, като представител на българския народ и общество, днес е денят, в който да излезете и публично да отречете и да поставите антисемитската и холокост риторика далеч от Вашето движение и партия. Разграничете се, обявете се против и въведете политики на противопоставяне на този език и на подобни теории в рамките на партията.

Тогава вярвам, че можем да водим диалог и Вашето мнение да има тежест. А дотогава - като лидер, идеолог и сега и официален представител на тези личности в Народното събрание, Вие сте този, който драска нацистки послания по софийските улици.

Надявам се вместо подигравки, този път да отговорите със смирение и ако е Б-жията и Ваша воля - с извинение.

Въпреки всичко, с уважение,

Максим Делчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки