Св. Синод: Човекът като мъж и жена не е въпрос на личен избор

OFFNews 15 юни 2021 в 17:54 3652 2

Човекът като мъж или жена е творение Божие и не е въпрос на личен избор. Така, както ние не можем да избираме своите родители, по същия начин не можем да избираме и своя пол – той е наша природна характеристика, която подлежи на освещаване в Църквата, и която до края на земните ни дни ни съпътства. За нас, християните, съществуването на биологичен пол по рождение не е ограничение, а е реална възможност за изява и осъществяване на човешката личност в общение с ближните.

Това се казва в становище на Светия Синод, подписано от патриарх Неофит до Конституционния съд за тълкуване на понятието "пол". Становището е поискано по образуваното дело №6 в КС. Въпросите до КС бяха отправени от Гражданската колегия на Върховния касационен съд.

"В цялото двухилядолетно православно Предание както мъжът, така и жената винаги са имали своето естествено, отредено от Бога място в християнското общество. Неслучайно според каноничното (вътрешно) право на Църквата разделението на два пола (мъжки и женски) е природна даденост, с която се съобразява и целият вътрешноправен ред в Църквата", се казва в становището на Св. Синод.

В него се казва още:

"Само по себе си поставянето на подобен въпрос днес по казва до каква степен грехът и порокът са повлияли на човешкото съзнание, така че да поставя казуси, които в близкото минало биха били невъзможни, немислими и невъобразими. Не бива да допускаме едно противоестествено мислене да подменя очевидни истини, както и самата действителност, защото това би било пагубно за нашия народ и за нашата Родина", пише Св. Синод до председателя на КС Борис Велчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

2

Egocentric Eccentric

15.06 2021 в 18:57

Без изобщо да искам да влизам в темата за половите роли, половото самоопределение или еднополови бракове, единствено се чудя що за пародия на Конституционен Съд се допитва до разни попове, шамани, гадатели, маг-ове и други подобни, като част от правораздавателната си дейност?
Да не би да имаме Аятолах записан в конституцията без да съм разбрал?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки