Св. Юстина и св. Киприан изтърпели много мъчения заради вярата

OFFNews 02 октомври 2021 в 05:34 1040 0

Църквата почита днес Св. свщмчк Киприан и св. мчца Юстина, както и Св. Андрей Юродиви. 

Св. Киприан и св. Юстина били родом от Антиохия. Киприан бил жрец магьосник в града. Девицата Юстина чрез силата на кръстното знамение събудила у него желание да се поклони на Христа. Киприан бил възведен в епископски чин. Заради вярата си двамата с Юстина били подложени на мъчения и накрая посечени с меч в Никомидия през III в. по времето на император Декий.

Телата им били отнесени и погребани с почести в Рим. 

Подвигът "юродство заради Христа" намира оправдание в думите на св. апостол Павел: "Ако някой от вас мисли, че е мъдър на тоя свят, нека стане безумен (юродив), за да бъде мъдър. Защото мъдростта на тоя свят е безумство пред Бога". Тъй че юродивите заради Христа съзнателно взимат вид на безумни човеци, доброволно се подлагат на всевъзможни лишения, унижения и страдания, та като станат "от долен род" на тоя свят, презрени, измет на света, да намерят милост в очите на Господа.

Светата Христова църква знае много такива юродиви. Такъв бил и св. Андрей, просиял като юродив в Цариград през девети – десети век.

Много страдал св. Андрей Юродив, но бил утешаван с много видения и откровения, а накрая Господ гo удостоил и с такова неизказано блаженство, че както св. ап. Павел и св. Серафим Саровски, още през земния си живот бил възнесен до третото небе.

По време на молитва във Влахернския храм именно блажени Андрей видял Пресвета Богородица, покриваща молещите се със Своето покривало. Той починал в 911 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови