Сухо време и 10 градуса над нулата по Нова година

OFFNews 06 декември 2018 в 10:23 2806 0

Със сухо време и температури до около 10 градуса ще посрещнем 2019 година, а празнуващите не в България, а в Гърция, направо могат да сложат в куфарите пролетни дрехи - там градусите ще достигнат 17 над нулата, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред bTV тази сутрин. 

Тези прогнози за първоначални, след около седмица ще могат да се правят по-прецизни, но на този етап изгледите са за една относително мека зима с по-малко валежи, но в границите на нормалното.

Истински снежно време на Рождество ще имат само тези, които изберат планините. В Южна България през деня температурите ще са в рамките на 4-5 градуса над нулата, а валежите ще са слаби.

Рачев коментира и проблема с мръсния въздух. По думите му няма изгледи той да се реши в близките 10 години. Осуетяват го високите цени на тока и газта, които тласкат хората към отопление с твърдо гориво, а и многократното увеличение на броя на автомобилите. Само повишаването на стандарта на живот ще направи въздуха по-чист - убеден е той. Според него фините прахови частици са по-малкият проблем от невидимите химикали, които се отлагат в човешки организъм и които не се измерват достатъчно прецизно в момента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови