Студентите поискаха Денков и Сербезова да ги върнат в университетите

Александра Маркарян 11 февруари 2022 в 12:23 2420 0

Даниел Парушев

Снимка БНР

Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети

Студентите поискаха да бъдат върнати в университетите и твърде продължителното онлайн обучение да бъде прекратено.

Националното представителство на студентските съвети в България изпрати позиция с пет искания до министрите на здравеопазването и образованието Асена Сербезова и акад. Николай Денков. Те са:

"1. Настояваме учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок, като бъдат въведени гъвкави мерки за присъствени форми на обучение. Сегашните изисквания за 100% зелен сертификат са неизпълними в голям брой висши училища.

2. Настояваме от 1 март при намаляване на броят на случаите зеленият сертификат да отпадне.

3. Настояваме да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от страна на държавата.

4. Настояваме държавата да предвиди допълнителни средства към университетите за оборудване на зали/интерактивни дъски, камери и звукоозвучаване/за провеждането на хибридна форма на обучение.

5. Настояваме всяко висше училище да разполага с пунктове за тестване с антигенен и PCR тест".

От 21.10.2021 г. студентите отново учат онлайн заради пандемията и "това оказва негативен ефект върху качеството на образователния процес", пишат от НПСС и допълват, че така студентите не могат да провеждат занятия и практики, "които са съществена част от тяхното следване".

"През последната седмица ръководството на НПСС проведе поредица от срещи с колегите от страната. Всички 51 ВУ се обединиха за присъствена форма на обучение и именно заради това се обръщаме към Вас за навременни мерки. Студентската общност се надява, че ще бъде дадена по-добра възможност на висшите училища да провеждат занятията си в присъствена форма", се казва още в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови