Студенти от НХА ще изрисуват столичен подлез с бои, отразяващи светлината

OFFNews 17 март 2023 в 12:14 1862 0

LUNAR

Снимка СОС

Арт инсталация ще има в подлеза на кръстовището на бул. "Левски" и ул. "Раковски"

Студенти от Националната художествена академия ще изрисуват с бои, отразяващи светлина, подлеза на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“. 

Столичният общински съвет прие предложението на председателя Георги Георгиев и общинските съветници Малина Едрева и Борислав Бориславов да бъде създадена художествената инсталация за срок от 5 години. В подлеза ще бъдат поставени лампи, които да осветяват арт инсталацията.

„Тази инициатива ще бъде част от LUNAR – Фестивала на светлините в столицата, който ще се проведе от 11 до 14 май тази година, като тази инсталация ще остане и след края на фестивала. Вече имаме положителен опит и очакваме фестивалът да се превърне в едно от значимите събития в София и през 2023 г. С това си решение насърчаваме както младите творци да създават своето изкуство в градска среда, така и да създадем по-добър облик на един от пешеходните подлези в центъра на столицата.“, обясни Георгиев

Под патронажа на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, и със съдействието на Столичната община през 2022 г. се проведе пилотното издание на Фестивала на светлините LUNAR, който бе реализиран от „Ем Пи студио“ ЕООД. В рамките на четири вечери събитието привлече над 500 000 посетители. Фестивалът представи 13 светлинни инсталации и проекции на различни теми и послания. Тридесет и три творби бяха създадени от 14 автори и студия от три континента, което предложи разнообразна интересна културна програма за жителите и гостите на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови