Ексклузивно Мерките на кабинета: Вдигат пенсиите с 20%, отстъпки за горивата, 0% ДДС за хляба за 1 г., 9% - за парното

Студен душ от Сандов: ТЕЦ Марица 3 няма да работи

Директорът на РИОСВ-Хасково е бил подложен на натиск да пусне предприятието, каза вицепремиерът

OFFNews Последна промяна на 12 май 2022 в 15:43 2134 0

Борислав Сандов

Снимка БГНЕС Архив

Вицепремиерът Борислав Сандов е категоричен, че ТЕЦ "Марица 3" няма да работи, въпреки протестите на служителите на предприятието.

ТЕЦ "Марица 3" няма да заработи, въпреки решението на РИОСВ-Хасково дейността да бъде възобновена. Това категорично заяви министърът на околната среда Борислав Сандов.

Той каза, че представител на централата е упражнил натиск и е поставил ултиматум на директора на РИОСВ-Хасково Наталия Пачеманова, за да бъде издадено първото решение за пускането на предприятието.

Топлоцентралата беше затворена на 21 април т. г. заради замърсяване на въздуха.

"Било е ултиматум. Имаме пълна проверка по въпроса. Аз искам да защитя директора, защото същият този директор, може да си представите на какъв натиск е бил подложен и преди да издаде предишното решение, вероятно и сега. Аз съм готов да я защитя максимално", каза вицепремиерът.

Борислав Сандов направи коментара, след като по-рано днес бе отменен протеста на служители на централата, в която работят около 300 души, пред министерството.

Екоминистърът припомни, публикуваното решение на съда на ЕС. В него се посочва, че България не е изпълнила задълженията си по директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух.

Страната ни е заплашена от финансови санкции заради превишени нива на серен диоксид в целия Югоизточен район.

"България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в Югоизточен район. Това е първо решение, то е установително. Но на практика по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали сме прекратили това нарушение", обясни Сандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови