Студ и сняг днес. Затопляне през почивните дни

Жълт и оранжев код е обявен заради валежите в Югоизточна България, ще натрупа 15-, 20-сантиметрова снежна покривка

OFFNews 02 февруари 2022 в 06:00 1924 0

Снимка Pixabay

И днес ще валят дъжд и сняг, а максималните температури няма да превишат 6 градуса. В София те ще са 3 над нулата. Минималните ще са между минус 4 и плюс 1 градус, в столицата - минус 3, прогнозира НИМХ.

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се очаква да се образува 10-15 см снежна покривка.

Оранжев е кодът в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас. Оранжев код означава опасно време. В Бургас ще има валежи от дъжд, който по-късно ще преминава в сняг. Количествата за денонощието в северната част на областта ще са 15-20 мм, а в южната - 30-40 мм. След обяд ще започне да се образува снежна покривка. В останалите две области количеството валеж за денонощието ще е 30-40 мм, а снежната покривка - към 15-20 см.

До обяд валежите в северозападната половина от страната ще отслабнат и спрат. В югоизточната половина ще продължи да вали, предимно сняг. В Родопската област и крайните югоизточни райони валежите ще са значителни по количество, вечерта и през нощта срещу четвъртък и там ще отслабват и ще спират.

Облачността ще е значителна, ще духа слаб вятър. В Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина той ще е умерен от запад-северозапад.

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Преди обяд от северозапад снеговалежите ще отслабват и спират, но до полунощ в Родопите, Странджа и Сакар количествата ще са значителни. Вятърът ще е умерен до силен и ще се ориентира от северозапад, по високите и открити части ще остане от югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус минус 9°.

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, който ще се примесва и ще преминава в сняг. В крайните южни райони количествата ще са значителни. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са 2°-4°. Температура на морската вода е 5°-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 40 мин. и залязва в 17 ч. и 40 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 59 мин.

В четвъртък вятърът от северозапад ще се усили, ще е умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина временно силен. Ще има променлива, често значителна облачност, само на отделни места, главно в планинските райони ще превали слаб сняг. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, а максималните - между 3° и 8°. В петък вятърът ще отслабне, в много райони временно ще стихне, а по-късно отново ще е слаб, но от югозапад. Облачността над по-голямата част от страната ще намалее до предимно слънчево. Минималните температури ще се понижат с 3-4 градуса, а дневните ще са с градус-два по-високи. През почивните дни ще има променлива облачност, над много райони намаляваща до предимно слънчево. Вятърът ще е слаб до умерен от запад-северозапад. Температурите ще се повишат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!