Стресът в учителската професия е тема на предстоящото издание на Е-академия

Срещата, част от инициативата на издателство „Клет България“, ще се състои на 15 февруари от 17:30 ч.

OFFNews 09 февруари 2023 в 15:11 2835 0

Марина Попова
Марина Попова, психолог.

Стресът в учителската професия и как да го преодолеем е фокусът във второто издание за годината на инициативата Е-академия. Ценни съвети, практики и техники по темата ще даде психологът Марина Попова в онлайн платформата на Клет България на 15 февруари от 17:30 ч.

Инициативата е част от стремежа на издателството да подкрепи и вдъхнови българските преподаватели за спряване с предизвикателствата на професията. Участието е напълно безплатно и всеки желаещ може да се регистрира тук.

Как да разпознаваме източниците на стрес, как да се справяме с него в работния процес по един здравословен и щадящ начин и какви са уменията, които е полезно да развием? Това са част от въпросите, на които ще отговори гост-лекторът Марина Попова, по време на срещата.

„Стресът оказва негативно влияние върху всички сфери на нашия живот: върху психическото и физическото ни здраве, върху емоционалното ни състояние, върху отношенията ни с другите и като цяло върху качеството ни на живот. В учителската професия стресът неминуемо присъства и е много важно преподавателите да развият уменията необходими за минимизирането му“, коментира психологът Марина Попова.

Марина Попова е магистър по психология, завършила е и семейно консултиране в Институт по фамилна терапия-България. От юни 2013 г. започва работа като консултант на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта към Сдружение „АРЗ Солидарност“. Като част от дейностите на Информационната линия, Марина е участвала и ръководила редица обучения за ученици, свързани с превенция на употребата на психоактивни вещества и развитието на социални умения, имащи отношение към превенцията на употребата.

Инициативата Е-академия подкрепя учителите в ежедневните трудности, през които преминават в работата си, чрез серия от онлайн срещи с утвърдени професионалисти. В отговор на засиления интерес и за да обхване всички теми, посочени от учителите за важни, издателство „Клет България“ ще реализира и извънредни издания на академията в допълнение към редовните месечни срещи. Следващата среща от инициативата ще се състои на 27 февруари, когато полезни съвети за изграждането и запазването на личния авторитет на учителя и ролята му в работата с учениците, ще даде клиничният психолог Михаил Михайлов. През март предстои вълнуваща среща с обичаната актриса Йоана Буковска-Давидова, която ще отдели специално внимание на темата за връзката между учебния материал и реалния свят.

В Е-академия до момента са участвали редица популярни личности и опитни специалисти, които са споделили своя опит, техники и съвети в различни сфери, сред които Захари Карабашлиев, Светослав Иванов, Ваня Щерева, Симона Стоилова и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews