Стотици мъже в борба за кръста на Йордановден

Митрополит Николай хвърля два кръста днес

OFFNews 06 януари 2016 в 07:34 5257 3

Митрополит Николай хвърля два кръста днес

Стотици мъже ще се хвърлят в борба за кръста на днешния Йордановден. Традицията гласи, че този, който се пребори и успее да извади кръста от водата, ще бъде здрав през цялата година. Според част от поверията, ако кръстът, хвърлен във водата замръзне, то годината ще бъде здрава и плодовита. 

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен пред паметника на Незнайния воин в София. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия.

Два кръста ще хвърли на днешния Йордановден пловдивският митрополит Николай – в Асеновград и в Пловдив, съобщава БНР.

Празникът ще започне с литийно шествие в Асеновград от църквата „Свети Николай Чудотворец“ до пешеходния мост, където от 9 часа пловдивският владика ще отслужи водосвет и след това ще хвърли кръста във водите на Чая. Тържествено ще бъдат осветени и бойните знамена на Военно формирование 24490 на централния площад "Акад. Николай Хайтов". За доброто настроение на асеновградчани ще се погрижат солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев.

Водосветът на брега на Марица срещу Водната палата в Пловдив ще започне от 11,30 часа. След службата по стародавна традиция за здраве Пловдивският митрополит ще хвърли кръста в реката.

За първи път тази година в Пловдив имаше предварително записване за мъжете, желаещи да вадят кръста. До вчера в църковния списък имаше около 30-ина имена – предимно на млади мъже от 20 до 30 години, но сред тях се открояваше и 55-годишен мъж, който също е заявил желанието си да се хвърли в ледените води на реката. Вероятно за светинята ще скочат повече мъже, които не са успели да се запишат в църковния списък. Тази година списъкът беше изготвен като предпазна мярка срещу грозни сцени при ваденето на кръста. Миналата година на няколко места в страната младежи и компании под въздействието на алкохола влязоха в юмручна схватка при участието си в ритуала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!