Стотици българи и украинци на протест срещу агресията на Путин

OFFNews 26 февруари 2022 в 16:33 1607 1

Снимка БНР

Протест срещу войната в Украйна събра столичани пред президентството. Близо 200 души се събраха, за да изразят несъгласието си срещу инвазията на руската армия.

Много хора са се събрали пред сградата на президентството в центъра на София. Те държат знамената на Украйна и на България и призовават България да вземе твърда позиция в подкрепа на Украйна. Това, което стана ясно, е че организират и кризисен щаб за жените и децата на Украйна.

„След като могат 78-годишни жени в Мариупол да отиват и да се обучават как да стрелят, снимките на тази госпожа от Мариупол обиколиха интернет, значи всеки един може“, сподели ораторка на митинга.

„Преди малко звъня брат ми от Киев, с когото не можах да се свържа няколко дена. Естествено, бях притеснена, треперят ми ръцете и краката. Сред нас има много украинци, които живеят тука, които вече два дена на протестите плачат със сълзи, защото техните близки са там, те са подложени на обстрел, животът им е застрашен.“

Участници в демонстрацията имат близки в Украйна, някои в Киев, други в други градове.

Жена със сълзи на очите разказа, че е дошла от Украйна с две от децата си, но едно е останало там и сестра ѝ се грижи за него.

Организирана е и кампания за събиране на дрехи и финансови средства в помощ на украинските бежанци, съобщиха от Сдружението на украинските организации.

След демонстрацията пред президентството протестиращите се преместиха пред БНР с призив за обективно отразяване на военните действия в Украйна.

„Официалната позиция на българското правителство, на България, и на парламента, дори на президента, е, че те подкрепят изцяло, т.е. България подкрепя изцяло независимостта на Украйна и нейните граници в световно приетите размери и фиксирана от Втората световна война. Така че да ни връщат в 45-а година, и да ни връща Путин в 97-а година към границите на света от онези години не сме съгласни. България отдавна е европейска страна. България отдавна е натовска страна“, каза участничка в протеста, цитирана от БНР.

Протест срещу войната в Украйна се проведе и във Варна.

В 16 часа пред сградата на украинското посолство отново ще има демонстрация в подкрепа на Украйна и срещу нахлуването на Руската федерация в страната, така както го определят участниците в протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews