Столичната община платила 250 хил. лв. на ухапани от бездомни кучета

Ивайло Анев 16 февруари 2015 в 22:05 2167 1

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Столичната община е платила почти 250 хил. лв. на ухапани от бездомни кучета само за 2013 и 2014 г. Парите са изплатени, след като пострадалите са завели и спечелили съдебни дела, съобщава bTV.

Адвокат София Разбойникова, която е водила десетки подобни дела твърди, че най-трудно в съда се доказва, че кучето е бездомно.

"Чувала съм такива твърдения, че от доказателствата не може да се направи извод, че те е нахапало куче. Отговорът ми е - ходят ли крокодили по улиците на София, за да спорим кой може да те нахапе по този начин, освен куче", разказва юристът.

През 2013 г. спечелените дела от ухапани граждани са 23, а изплатените обезщетения – за 108 хил. лева. Миналата година са спечелени 32 дела, а общината е платила 137 хил. лв.

Рекордът за единичен риск е 35 000 лева, съдът все още не се е произнесъл по други за по 50 000 лева.

"Проблемът трябва да се бори с други законодателни мерки. Не може едни да развъждат кучета и да ги хвърлят в София, други да ги карат от провинцията и в крайна сметка Столичната община да страда. Страдат както ухапаните, така и другите - бюджетът на общината се събира от данъците. Тези пари могат спокойно до отидат за детски градини например", посочва бившият директор на "Екоравновесие" д-р Манол Нейков.

Освен за обезщетения на ухапаните, през 2014 г. общината е дала за овладяване на проблема с бездомните кучета близо 1.5 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!