Столична община се заема с Витоша, ще нищи проблемите на планината

OFFNews 16 март 2016 в 14:59 2577 0

Временна комисия ще изследва половин година състоянието на Витоша. След 6 месеца тя ще трябва да представи анализ за проблемите в планината и начините за тяхното решаване. 

12-членната комисия, чийто председател ще е шефът на СОС Елен Герджиков, ще се занимава със съоръженията, инфраструктурата, транспорта, хижите, пътищата и още ред проблеми на Витоша. 

Това обяви Герджиков днес на представяне на инициативите за "София - европейска столица на спорта 2018". Той е и председател на едноименната фондация. 

През тази зима имаше два инцидента с кабинковия лифт на Витоша, а голяма част от съоръженията за ски не работят.

"Столична община осъзнава своята отговорност за бъдещето на Витоша и въпреки че не притежава собственост там е амбицирана да направи всичко, което зависи от нея, за да може планината да бъде достъпна за всеки и да е в много по-добро състояние", заяви Герджиков. Развитието на Витоша като място за активен отдих и спорт беше сред приоритетните точки при кандидатстването на София за европейска столица на спорта през 2018 г.

Над 5.5 млн. лева е заделила Столична община за спортни дейности и инфраструктурни проекти в спорта за 2016 г. За пръв път стартира програма за подпомагане на спортните клубове с бюджет от 400 000 лева.

Ще инвестираме в 5 нови спортни зали, в ремонта на 9 плувни басейна и 14 физкултурни салона, уточни зам.кметът Тодор Чобанов. Общо за ремонт се отделя над 400 000 лв., които ще бъдат за обновяване на 150 обекта, сред тях 6 физкултурни салона, 6 стрийт фитнеса и нови 5 от така търсените тенис маси. Те ще са в паркове и в градинки в Надежда, Красна поляна и Сердика. Освен това ще бъдат ремонтирани 21 спортни площадки, каза още Чобанов. 

Столична община е отворена за проекти, които да възстановят плувните бази в града. „Готови сме за диалог и партньорства, но съществуват проблеми със собствеността на обектите, като например при къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина, където очевидно лошото стопанисване доведе до това състояние на спортната база. Но е нужно и държавата, и засегнатите институции, федерации да се ангажират в това отношение, допълни зам.-кметът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови