Столична община отпуска 180 000 лв. на ДКЦ-ата с разкрити COVID зони

30% от тестваните в поликлиниките 3360 души са позитивни за коронавирус

OFFNews 25 ноември 2020 в 12:15 1366 0

Столична община отпуска 180 000 лева на общинските ДКЦ-ата, в които има разкрити COVID зони за медико-диагностични изследвания, сред които бърз антиген тест за коронавирус, пълна кръвна картина, рентгенография на бял дроб и сърце, съобщават от Столичния общински съвет.

Тази програма на СО за изследвания в ДКЦ-ата бе предложена от зам.-кмета по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов и председателя на здравната комисия към СОС д-р Антон Койчев. Тя е одобрена в ресорната комисия и предстои да бъде гласувана от общинския съвет утре.

Заради усложнената епидемична обстановка кметът на София Йорданка Фандъкова и Софийският оперативен щаб взеха решение да се разкрие такива COVID зона в 11 ДКЦ, за да бъдат подпомогнати общопрактикуващите лекари при установяването и лечението на пациенти с COVID в домашни условия.

Освен за манипулациите, средствата, които ще бъдат отпуснати от общината са предвидени и за възнаграждения за екипите, работещи в COVID зоните. Всеки член от екипа ще получи допълнително по 1000 лева.

От 12 до 24 ноември в 11-те диагностично-консултативни центъра в София, които откриха COVID зони са преминали на преглед 3484 души с грипоподобни симптоми, от тях тестове са направени на 3360, съобщава БТА.

С положителен резултат за коронавирус са 1025, което е 30% от тестваните, съобщават от Столичната община.

Гражданите могат да си запишат предварително час за преглед, така че да не се налага да чакат пред кабинетите. Записването става чрез онлайн платформата Myhealth.bg.

Освен от самия пациент, часът може да бъде записан и от личния лекар. Хората, които нямат възможност и достъп до онлайн платформата, могат да се обадят на телефона на съответното ДКЦ, откъдето ще им бъде резервиран час за преглед, посочват от Столичната община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!