Столична община отговори на Минеков

OFFNews 18 юни 2021 в 06:55 1870 0

Всички реставрационни дейности на пространството около паметника на Васил Левски, на паметника на Цар Освободител, на Лъвов мост и скулптурите на лъвовете е направено след съгласуване от Министерство на културата на извършените реставрационни и консервационни дейности. 

Това съобщиха от Столична община по повод заявени от министър Велислав Минеков критики към ремонтите

Столична община е извършвала единствено ремонт и възстановяване на съществуващите настилки и озеленени площи на паметника на Васил Левски. За този ремонт Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство в своето становище, което е неразделна част от издаденото разрешение, са дали ясни указания за осъществените дейности по настилките и озеленяването.

Столична община е представила в МК три варианта за обновяването, като от министерството и НИНКН е избран този, който в най-голяма степен се придържа към съществуващото положение и той е изпълнен. Столична община не е изпълнявала реставрационни дейности по самия паметник на Васил Левски. 

Консервацията и реставрацията на паметника на Цар Освободител Александър II на пл. „Народно събрание“ е съгласувана във всичките й части от Министерство на културата, в това число са: Експертиза и демонтаж на конника, укрепване на земната основа и консервация на каменен постамент и балюстрада, част Конструктивна; укрепване и закрепване на бронзовите фигури, част „Конструктивна“; консервационно-реставрационни работи на паметника на Цар Освободител, част Технологична.

При изпълнението на проекта за изграждане на транспортен възел „Лъвов мост“ консервационно-реставрационните дейности на архитектурния паметник „Лъвов мост“ са съгласувани от Министерство на културата и изпълнени, съгласно дадените указания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови