Столична община довършва ремонта на Графа с безлихвен заем (обновена)

OFFNews Последна промяна на 13 март 2019 в 17:19 3459 0

Столичната община ще прибегне до безлихвен заем, за да плати за ремонтите на централната ул. "Граф Игнатиев" и градинката пред бившия ресторант "Кристал", съобщи "Капитал" като се позовава на точка от дневния ред на утрешното заседание на общинския съвет. 

Причината е, че проектът е с дълъг срок на изпълнение, по-голямата част на парите идват от еврофондовете, а верификацията на сметките отнема продължително време.

За да не се нарушава графикът на изпълнение, както и разплащането на извършените строително-монтажни работи, е необходимо отпускане на средства от бюджета на Столичната община под формата на временен безлихвен заем. 

Възстановяването на сумата ще стане след верифициране и превеждане на средства от страна на Управляващия орган на оперативната програма", се казва в доклада към предложената точка.

Общата сума на проекта за двете зони плюс надзора е около 46 млн. лв - 41 млн. от европейските фондове плюс още около 5 млн. лв. съфинансиране от общината.

До момента са платени 14 млн. лв. авансови разходи, които са минали верификация и са били преведени от Управляващия орган на европейската програма "Региони в растеж", допълва "Капитал".

Това е нещо като вътрешен заем, за да плащаме навреме фактурите от изпълнителите, в противен случай дължим лихви", обясни пред "Капитал" зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той уточни, че това е стандартна практика при подобни големи проекти с европейско финансиране.

Новината беше обновена, след като по първоначални данни се разбра, че СО ще отпусне безлихвен заем на "Джи Пи груп" и "ПСТ груп". 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови