Столичани искат демонтаж на фонтана на бул. "Витоша"

Последната фаза от ремонта на булеварда се бави

OFFNews Последна промяна на 02 май 2014 в 13:31 6050 9

Проектът на Николета Иванова за разкрасяване на фонтана на бул. "Витоша".

Анкета на Столичната община показва, че столичани искат фонтанът в обновената част на бул. "Витоша" да бъде демонтиран. Той беше обявен за нелеп и грозен от архитекти и граждани.

Отговорът „Демонтаж", който беше предложен на по-късен етап, е най-посочваният - за него са гласували почти 2500 души, което е около 30% от включилите се в анкетата до сряда (30 април). Общо са гласували над 8200.

Общината обяви допитването преди две седмици.

Гражданите могат да избират между 12 предложения за промяна на облика на фонтана, направени от студенти от Националната художествена академия.

До момента най-голяма подкрепа събират двата варианта на чадъри с автор Николета Иванова (на снимката).

В същото време, ремонтът на последната отсечка от пешеходната зона на бул. "Витоша" се бави и не се знае кога точно ще започне.

Обявената в края на март обществена поръчка за избор на изпълнител е във фаза "частично спряна". Не е посочена прогнозна стойност на ремонта, но от участниците се изисква гаранция от 12 700 лв., което означава, че проектът е за около 1.2 млн. лв.

Амбицията на общината е той да приключи до края на годината.

Първият участък от от бул. "Патриарх Евтимий" до ул. "Неофит Рилски" беше възложен на турската компания "Доуш иншат ве тиджарет", като част от задачата е и изграждане на метрото в този участък.

Поръчката за частта до ул. "Солунска" бе спечелена от "Трейс София" с 1.7 млн. лв.

Проектът за последната отсечка - от ул. "Солунска" до ул. "Алабин" предвижда тя да бъде със зелени места за почивка, като в поръчката се включва и поставяне на релси и мотриса за кафене "Старият трамвай".

Предвижда се пред входа на ритуална зала "Триадица" да бъде изграден фонтан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2014 в 10:29

Целият ремонт на Витошка е едно недоразумение. Четири цвята евтини турски плочки, нарязани в странни геметрични мотиви, които на всичкото отгоре са наредени изключително некомпетентно и фугите на настилката са криви. Пешеходна зона, пък непрекъснато коли от съседните улици я пресичат. И биде. Може и без биде.

04.05 2014 в 10:19

Забравих нещо важно. Въпросът дали да бъде демонтиран беше добавен след като допитването беше започнало, което не е коректно. Новите фонтани в София са катастрофа. Вижте фонтана в Халите - два пресечени квадрата образуват арабската осмоъгълна звезда за радост на тези отсреща, фонтанът на Славейков, дето уби момчето. Така че по-добре без фонтани.

04.05 2014 в 10:13

Всички предложения за "разкрасяване" са изключително грозни. Фонтанът препречва пешеходците и се налага да бъде заобикалян. Поне да беше по-малък и кръгъл. Така че най-добре е просто да го няма - няма фонтан, няма проблем :)

03.05 2014 в 19:21

Това е бидето на Фандъкова, бе хора. Как така искате да се махне?

03.05 2014 в 12:15

А някой кога ще се заеме с фонтана на Славейков, колко години ще стои като ковчег там?!... Вярно, нелепа трагедия се случи, но такива неща стават навсякъде, за съжаление. Беше нещо красиво и определено ще е хубаво да го има отново.

02.05 2014 в 19:33

Много моля - дайте да се разберем - това НЕ Е фонтан, така че престанете да ползвате тази дума. Това е чешмичка. За кучета. Общината да получи награда за грижа за домашните (и не само) любимци!

02.05 2014 в 15:49

Ами нормална цена ,така вземат големите еврейски майстори на искуството,изкривяват културата на народите и разрушават понятията на хората за красиво и грозно,може някъде в София и паметник на еврейското лайно да направят в стил Кубизъм или сюреализъм или даоизъм,комунизъм не ни трябва вече правихме.Аз съм художник и искам да направя в София паметник на българин който души евреин или налага със сопа мангал,ей това ще действа възпитателно

02.05 2014 в 15:34

1.2 милиона за фонтан? Сериозно ли ви се струва нормално....

02.05 2014 в 14:10

Фонтанът е по средата на пешеходната зона, съвсем близо до жилищни сгради и заведения.Затова е малък,ТИХ,НЕ ПРЪСКА ВОДА КОГАТО ИМА ВЯТЪР и освежава добре.