Ексклузивно Борисов първо каза, после отрече, че би се кандидатирал за президент

Стоян Александров: 100% от моите заеми са гарантирани с ипотека в моя полза

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2016 в 22:39 13401 6

Снимка БГНЕС

Стоян Александров.

Никога не съм крил, че давам заеми. Аз самият не съм имал и един лев заеми. Същото се се отнася и за фирмите ми. А това означава, че давам назаем само свои собствени пари, при това с доказан произход и платени данъци. Давам ги или като физическо лице, или през някоя от фирмите ми, една от които е лицензирана да отпуска заеми. Ако съм искал да крия нещо, съм могъл да вкарвам парите си във финансовата ми институция и да ги давам през нея. Тя е с подновен лиценз и е минала през на две финансови ревизии, които не са установили нередности.

Това заявява в интервю за вестник "24 часа" бившият финансов министър Стоян Александров.

Днес прокуратурата съобщи, че разследва Александров за лихварство. Проверката се води от Софийската градска прокуратура и е започнала на 8 септември. Тя е за периода 2002 – 2016 г. Пред bTV трима души разказаха, че са вземали заеми от Александров с лихви и са им начислявани наказателни лихви от 0,5% за ден просрочено задължение. Един от потърпевшите твърди, че е сключил договор за заем в размер на 306 хил. долара, а получил близо 50 хил. по-малко.

В цялата тази работа, когато накрая прокуратурата, след като 5 години проверяват случаите и имат откази за образуване на производства, се появява и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова - да каже, че прокуратурата ще започне да проверява, и това е новина на bTV - на мен е ясно само следното: между главния прокурор, вашия собственик и поръчките имат връзка с изборите. И те изглеждат така - да злепоставят, каза в четвъртък вечерта пред bTV лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева.

Лихвар е този, който не работи нищо друго, няма други доходи и се издържа от лихвите по заемите си. Така е по-всички писани и неписани правила. А аз имам солидни други доходи и никога не съм живял от лихвите. Всеки доход от лихви по заеми, които съм отпуснал, е вписан в данъчната ми декларация за съответната година и върху него е платен дължимия данък. В представения ми ревизионен доклад от НАП за периода 2010-2014 год. няма констатирани дължими данъци от получени лихви, заявява Стоян Александров пред "24 часа".

В която и банка да съм работил, всяка от тях е знаела, че аз имам лицензирана фирма за заеми. Никога не съм отклонявал клиенти на банката. А и това не са кой знае какви суми, че да ги ощетявам. Би било конфликт на интереси, ако съм вземал ресурс от банката на ниска цена и съм го давал при по-висока лихва, казва той.

Аз поставям на първо място обезпечението. 100% от моите заеми са гарантирани с ипотека в моя полза – като физическо лице или на фирмите ми. Доверявам се на и препоръки от трети лица. Голямата част от кредитите, които съм давал, са на лица, които лично познавам или са ми препоръчани от познати. Нямам рекламна кампания или сайтове, брошури и пр. за набиране на клиенти, твърди Александров.

По закона за задълженията и договорите могат да се дават заеми. При тях няма ограничения - те са волеизявление на две страни - единият дава, а другият получава. Може да договориш и лихва върху лихвите. Няма ограничения за тавана им, казва бившият финансов министър.

На въпроса "Вие продължавате ли да давате заеми?", Александров отговаря:

"Да, продължавам. Не смятам, че правя нещо незаконно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13409

5

мнение от IP

16.09 2016 в 08:49

Стоян Александров каза,че Цветан Василев е най-добрия и честен банкер в разгара на кризата с КТБ. Правете си изводите.

8686

4

Emil Kasamakov

16.09 2016 в 08:38

Много обичам някой недорасъл хлапак да ми обяснява какво съм имал. :)

27639

3

sottozero

16.09 2016 в 00:34Нищо, просто Мил детски спомен.Нали това искахте.Да ти открия една истина-ТЕ НАВСЯКЪДЕ СА ЕДНАКВИ.ДАЛИ СЕ КАЗВАТ СТОЯН АЛЕКСАНДРОВ,ДАЛИ СА ДЪЩЕРИ НА КОСТОВ С КОСМИЧЕСКИ.КОНСУЛТАНТСКИ ХОНОРАРИ ОТ КТБ,ДАЛИ СА.БЪЛГАРИ,НЕМЦИ,РУСНАЦИ ИЛИ АМЕРИКАНЦИ,ТЕ СА ЕДНАКВИ.
Но вие това искахте,вие сте имали всичко,а го замените.за нищо.

И не съм Нела бе, лемур.

27639

1

sottozero

15.09 2016 в 23:04Честит ви капитализъм.

Всички ръцете горе-


Времетоооооооо е нашеееееееееее :) :) :)