Стикерите за шофьорите, живеещи в синя и зелена зона в София, вече изцяло онлайн

OFFNews 09 юни 2023 в 13:06 2592 0

Зелена зона

Снимка Архив

Стикери за платено паркиране

Над 180 хиляди листа хартия годишно и над 70 хиляди часа от времето на столичани ще спестява ЦГМ, след като издаването на винетен стикер за локално паркиране става изцяло онлайн. 

Това обяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на пресконференция в Столичната община, в която участваха и шефът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев, Румяна Милова, член на борда на дружеството, Иван Антов, председател на борда на ЦГМ, както и Мартин Орешарски от B-Trust Mobile, дружеството, с което се извършва електронната идентификация на услугите. 

„До момента, за да удостоверява правото си за винетен стикер за паркиране, шофьорите, живеещи в синя и зелена зона, трябваше да посещават определени офиси на ЦГМ, за да представят предварително подготвен набор от документи, дори ако единствено желаят да удължат срока на разрешението си. След въвеждането на онлайн винетния стикер, процедурата става изключително бърза и удобна. Спестяваме на близо 35 000 граждани десетки часове в офисите на ЦГМ за издаване на стикер. Спестяваме и разпечатването на над 180 000 листа с документи всяка година - всеки ползвател на услугата досега трябваше да разпечати близо 5 различни документа всяка година. По този начин облекчаваме работещите хора в забързаното им ежедневие.“, коментира Георги Георгиев.

Регистрацията се извършва изцяло електронно през всяко мобилно устройство от дома, офиса или друга точка на света. Чрез въведените услуги за отдалечена идентификация и електронно подписване от B-Trust Mobile, предоставени от БОРИКА, гражданите могат да подават заявления и да получат стикер изцяло по електронен път.

Основните стъпки, през които преминава всеки потребител са: Въвеждане на клиентски данни през сайта на ЦГМ, Потвърждение на клиентските данни, Електронна идентификация в приложението B-Trust Mobile, Предоставяне на документи за право на собственост, Онлайн плащане на таксата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови