Стягат противоепидемичните мерки във Варна

Калина Цонева 28 юли 2022 в 14:17 1864 0

маски

Снимка Pexels

овите по-строги предписания ще включват носенето на предпазни маски и в градския транспорт.

След като за пореден ден Варна и областта са с най-голям брой заболели от Сovid-19 – непосредствено след София град, от местната РЗИ планират издаването на нова заповед с локално действие за затягане на противоепимичните мерки.

За втора поредна седмица областта е с най-високият коефиционент на заболеваемост в страната, а от 26 юли заедно със столицата е и в т.нар. етап 2 от разпространението на covid-19. Това, според националните разпоредби, предполага и въвеждането на допълнителните ограничения.

До момента във Варна и областта беше въведено носенето на предпазни маски в здравните заведения, аптеките и оптиките, както и здравните кабинети в детските градини и ясли. Дистанционна работа, когато е възможна, честа дезинфекция и проветряване също са част от заповедта на РЗИ-Варна в сила от 21 юли.

С нея се върна и изискването за спазване на социална дистанция на обществени места от 1.50 м, където има струпване на хора за всички, които не са част от едно домакинство.

Новите по-строги предписания ще включват носенето на предпазни маски и в градския транспорт, при междуградки превоз с автобус или влак, но също така във всички закрити места – летище, автогари и жп гари, институции, които оказват услуги, културни институти като кина и театри, вкл. на открито. Там трябва да има дистанция и разреждане на местата. Не е ясно как ще се процедира със спекталите във варненския Летен театър, където за оперните и други концерти местата са продадени още преди седмици.

Проверяващи екипи ще има в автобусите на градския транспорт, при нарушения ще се налагат глоби.

Изключения ще се допускат само за персонала и клиентите на заведенията за бързо хранене, закусвални, барове и др. Замерване на разстоянието между масите в заведенията няма да се прави.

В обхвата на изключенията влизат и спортуващите на закрито във фитнес зали, участниците в конгресни и прочие семинарни прояви.
Изключение от носенето на предпазни маски ще има и за децата до 6-годишна възраст.

Новият елемент при ограниченията е свързан с това, че извършващи услуги самонаети граждани и фирми, както и организаторите на масови мероприятия трябва да осигурят физическа дистанция, задължително дезинфектант и да сложат информационни предупредителни табели. Задължително е и носенето на предпазни маски.

Ограничават се свижданията в болници и хосписи, а такива ще се допускат само при престой на пациенти повече от 5 дни, поясняват още от РЗИ-Варна.

Новите ограничения ще влязат в сила от 1 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови