Стартира първият в България специализиран сайт за ранно диагностициране на болката в гърба

OFFNews 18 юли 2016 в 19:11 4162 0

С голям спортен празник в София Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев даде старт на информационната кампания „Не обръщай гръб“, която цели да спомогне за ранната диагностика на причините за болки в гърба.

Лице на кампанията стана волейболният национал Евгени Иванов. Така той даде пример за съпричастност с каузата на хората с тази диагноза, чийто брой у нас надхвърля 30 000. 

По данни на СЗО болката в гърба и кръста е сред най-разпространените здравословни проблеми в световен мащаб. Когато тя продължава повече от 3 месеца, специалистите алармират, че става въпрос за хронично състояние, зад което може да се крие сериозна диагноза. В повечето случаи тези болки имат механичен характер, но понякога се причиняват от възпаление, което може да бъде признак за ревматологично заболяване като артрит или анкилозиращ спондилит - другото наименование на болестта на Бехтерев.   

Лошото време не успя да спре желаещите да се включат в спортния празник. В празника се включиха млади семейства с малки деца, както и възрастни хора, които бяха дошли, за да получат повече информация за заболяването, неговата диагностика и възможностите за лечение. 

По време на проявата млади лекари провеждаха консултации с желаещите, като им предлагаха да попълнят кратък въпросник с 5 въпроса. Получените отговори позволяват да се направи точен извод за характера на болката – механична или възпалителна, обясниха медиците и призоваха всички, които желаят да си направят този кратък тест да дойдат в парк „Възраждане“ утре (неделя), да отделят само 5 минути и да попълнят въпросника.

Всеки, които желае, може да попълни въпросника директно на първия специализиран сайт у нас, посветен на болката в гърба - www.zabolkata.info.

Председателят на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев Живко Янков заяви, че у нас правилната диагноза на причината за болката в гърба се бави над 10 години.

„Най-често заболяването се появява в млада възраст, под 40 години, и ако то остане неразпознато или неадекватно лекувано, може да доведе до ранна инвалидизация и социална изолация на болните", каза той.

„Движението за нас е много важно, всъщност всеки човек – млад или стар, трябва да се движи и спортува. За нас, пациентите с болестта на Бехтерев обаче то има особено значение, защото е неизменна част от лечението ни. Ние имаме нужда от движение толкова, колкото и от лекарства", допълни Янков.

„Започнах да се замислям по-дълбоко над проблема „болки в гърба“, след като се запознах с Живко Янков  и неговите приятели от Сдружението на болните с болест на Бехтерев", обясни лицето на кампанията Евгени Иванов.

"Като спортист познавам добре това състояние, тъй като съм получавал травми и съм наясно с техните последствия. Сега обаче съм наясно, че болката в гърба може да крие много сериозна болест. Затова искам да кажа на всички – болката е наш приятел, защото ни дава знак, че нещо с нас се случва, че нещо в тялото ни не е наред. Не пренебрегвайте тези сигнали, а потърсете лекар без забавяне. Не разчитайте дълго време на обезболяващите, защото организмът ви има нужда от помощ. Отидете на лекар и му се доверете", подчерта Иванов.  

Болест на Бехтерев или Анкилозиращият спондилит е форма на хронично възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави, причинено от автоимунен процес. Хроничното възпаление в тези области причинява болка и скованост в и около гръбначния стълб, включително врата и гърба. Заболяването има различен ход – при някои хора то преминава по-леко, но при други протича със силни болки, което се отразява на общото качество на живота. В България хората с болест на Бехтерев са около 30 000 души. Повече за болест на Бехтерев: http://bg.spondylitisbg.org/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки