Срив в броя на руските туристи

OFFNews 11 януари 2015 в 10:05 6440 8

Николина Ангелкова

Има много сериозен отлив на руските туристи в България и се очаква той да се увеличи. Това призна министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Нова тв тази сутрин.

"Имаме данни за много сериозен отлив. Само за миналата година от януари до ноември 2014 г. спадът на руските туристи е 20 600 души, което е 3.2% в сравнение с предходната година, а на украинските - с 56 200 души, което е към 8%. Сериозен спад и се очаква да се увеличи", каза тя.

"Най-важното за справяне с това предизвикателство е облекчаване на визовия режим и уеднаквяване на административното обслужване от нашите консулски отдели и изнесените визови центрове. По този въпрос работим сериозно с министъра на външните работи, защото имаме сигнали за разминаване и това трябва да приключи", каза Ангелкова.

Между 70 и 80% от туристите в курортите ни са българи. Увеличават се посещенията от съседните Турция и Гърция, отчете тя.

България е на първо място в Европа по ниски цени за 6-дневните пакети, но не така стои въпросът за т. нар. дълги уикенди. "Необходимо е да работим за оптимизиране на цените и повишаване на качеството", каза Ангелкова.

В Банско за 3 дни туристите дават около 500 лева, в което се включва хотел и цена на карти за ски пистите. В италиански курорт в Алпите почивка от шест дни със същите условия струва около 400 евро, затова все повече българи предпочитат да пътуват до Северна Италия. Към това трябва да се добави и безплатния превоз в Италия до ски пистите и безплатното ползване на ски екипи.

„Всички туристи, които идват през зимата у нас, са около 1 милион души. Това е потенциалът на един средно голям австрийски курорт в Алпите”, призна министърът.

Като възможност да се увеличат посещаващите нашите зимни курорти, Ангелкова посочи повече пари за реклама с акцент културно-исторически маршрути, които сега се разработват. Министерството ще постави акцент и върху голфа, който привлича висок клас туристи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови