Срив в броя на руските туристи

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2015 в 10:05 5853 8

Николина Ангелкова

Има много сериозен отлив на руските туристи в България и се очаква той да се увеличи. Това призна министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за Нова тв тази сутрин.

"Имаме данни за много сериозен отлив. Само за миналата година от януари до ноември 2014 г. спадът на руските туристи е 20 600 души, което е 3.2% в сравнение с предходната година, а на украинските - с 56 200 души, което е към 8%. Сериозен спад и се очаква да се увеличи", каза тя.

"Най-важното за справяне с това предизвикателство е облекчаване на визовия режим и уеднаквяване на административното обслужване от нашите консулски отдели и изнесените визови центрове. По този въпрос работим сериозно с министъра на външните работи, защото имаме сигнали за разминаване и това трябва да приключи", каза Ангелкова.

Между 70 и 80% от туристите в курортите ни са българи. Увеличават се посещенията от съседните Турция и Гърция, отчете тя.

България е на първо място в Европа по ниски цени за 6-дневните пакети, но не така стои въпросът за т. нар. дълги уикенди. "Необходимо е да работим за оптимизиране на цените и повишаване на качеството", каза Ангелкова.

В Банско за 3 дни туристите дават около 500 лева, в което се включва хотел и цена на карти за ски пистите. В италиански курорт в Алпите почивка от шест дни със същите условия струва около 400 евро, затова все повече българи предпочитат да пътуват до Северна Италия. Към това трябва да се добави и безплатния превоз в Италия до ски пистите и безплатното ползване на ски екипи.

„Всички туристи, които идват през зимата у нас, са около 1 милион души. Това е потенциалът на един средно голям австрийски курорт в Алпите”, призна министърът.

Като възможност да се увеличат посещаващите нашите зимни курорти, Ангелкова посочи повече пари за реклама с акцент културно-исторически маршрути, които сега се разработват. Министерството ще постави акцент и върху голфа, който привлича висок клас туристи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2015 в 22:59

Дайте пари за образование- курсове, обучение по етикеция, езици, маниери и обноски на комуникация, задължително български и английски.
Обучени трябва да бъдат менаджерския и обслужващ персонал в населените места за туризъм както и собствениците на хотели и увеселителни помещения, като ресторанти, барове - фоаета и тн. Сертификатите да се подновяват всеки 6 месеца - сезонно.

11.01 2015 в 21:46

Урааа!

11.01 2015 в 17:12

Това се касае за цяла Европа. Навсякъде са по-малко в резултат на евтината рубла, скъпо им излиза. То и Крим няма да е по-гостоприемен.

11.01 2015 в 15:38

Много се надявам да продължава да спада броя на руските туристи в България!!!
Абе да си ходят в Крим, за какво го взеха?
Ако не го ползват да го върнат на Украйна!!!

11.01 2015 в 15:33

Освен реклама трябва и инфраструктура.. иначе елате и вижте на прехваленото Банско сутрин опашките пред лифта, калта по улиците и обслужването в курорта и си помислете после защо веднъж дошли, туристите никога не се връщат... по южното черноморие - чалга, бетон и гъзари... Вилкомен, дето се вика..

11.01 2015 в 14:48

Те просто вече не са туристи а собственици, след като разпродадохте бащината си земя, вие и себеподобните ви утрепки. А и поговорката гласи:"Колкото по-малко руснаци - толкова по-добре!"

11.01 2015 в 14:40

Прекалено е хубаво за да е истина! Нашите бизнесмени по морето имат нужда от сериозен катарзис!

11.01 2015 в 10:16

Да то тука туризма е по границата с турция главно!