Спряха строежа на спа комплекса в Рупите

OFFNews 01 юни 2018 в 11:36 6577 4

Строежът на спа комплекса, планиран да изникне в местността "Рупите" край Петрич, се отлага. Кметът Димитър Бръчков забрани строителството до приемането на Общ устройствен план на общината.

Заповедта е в сила както за имоти в местността "Рупите", така и за терени в близост до Националния парк-музей "Самуилова крепост" (НПМ) и се базира на издадено становище от главния архитект на общината Владимир Митрев, съобщиха от пресцентъра на общината.

Местните хора твърдят, че са разбрали за строителството край къщата на баба Ванга едва когато имотът е бил ограден. Те смятат, че липсва прозрачност на процедурата и на инвестиционните намерения.

Главният архитект на Петрич Владимир Митрев е категоричен, че строежът няма да е върху изворите, а възложителят е съгласувал подробния устройствен план с всички инстанции. Според архитекта хората пак ще могат да се лекуват, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване.

От запитване към Министерството на културата разбрахме, че е извършено "спасително теренно археологическо проучване". Резултатите показали, че изворите не са застрашени и така било допуснато инвеститорът да започне проекта си.

Забраната за строеж ще е в сила до приключване на процедурата по одобряване и влизане в сила на Общ устройствен план за община Петрич, но не по-късно от една година. Дотогава заповедта на кмета Димитър Бръчков спира прилагането на влезлите в сила Подробни устройствени планове.

"Считам, че в рамките на общественото обсъждане ще се чуят ясно доводите, конкретно за застрояването на местността "Рупите" и НПМ "Самуилова крепост", и не само, както от страна на инвеститори, така и от обществеността. Гражданите на община Петрич ще могат да се произнесат, давайки мнения, оценки и предложения, които ще се вземат предвид. Доказали сме, че винаги сме имали предвид в работата си, позицията, която хората изразяват. Становищата на държавните институции също ще бъдат решаващи", аргументира заповедта си кметът Димитър Бръчков, цитиран от БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8753

4

Кинджо

01.06 2018 в 13:09

Не разбирам кому е нужна онази клоака .... мястото е прекрсно, но на този етап е силно замърсено, не поддържано, пълно с дядовци по ( и без) гащи и е меко казано "неприятно". Дете там не бива да ходи. Хем искаме да привличаме инвеститори, хем ги гоним.

17156

1

aviatora

01.06 2018 в 11:43

Оставаше и да го продъллжат скапаните мутри!!!