Спряха издирването на черната кутия от разбилия се МиГ-29

OFFNews 14 юни 2021 в 13:43 2872 0

Снимка БТА, архив

Дъждовното и ветровито време принуди военните екипи да спрат временно операцията по издирването на черната кутия на изтребителя МиГ-29, който се разби във водите на Черно море край Шабла и, съобщава Министерството на отбраната.

При инцидента, в рамките на учение "Шабла 2021", загина майор Валентин Терзиев от авиобаза "Граф Игнатиево". Самолетът му изгуби радиовръзка и изчезна от радарите в 00:45 ч на 9 юни.

Издирвателната операция е прекратена час след полунощ на 14 юни.

В Щаба на ВМС продължава работата по анализиране на наличната информация с цел прецизиране на координатите на района, който ще бъде обследван за откриване на „черната кутия“ на самолета, уверяват от МО. Планира се и провеждането при необходимост на дълбоководна водолазна операция.

През почивните дни освен минен ловец „Цибър“ и патрулен катер от състава на ВМС в издирвателната операция участваха със специализирано оборудване и екипи Институтът по океанология към БАН с моторен кораб „Номад“, фирма "Хидроремонт" ООД и фирма ,,Гео 2000“ ООД с моторен катер.

В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати беше установено, че тези повърхности не са части от катастрофиралия самолет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови