Спряха договорите на трима търговци на Женски пазар, контрол и по съседните улици

OFFNews 13 април 2020 в 15:17 1982 0

Договорите на трима търговци на столичния Женски пазар са прекратени заради неспазване на противоепидемичните мерки за борба с COVID-19, съобщиха от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, което стопанисва и пазар „Димитър Петков“. 

Пазарите отвориха врати днес при засилени противоепидемични мерки за борба с COVID-19 и в следващите два работни дни, в които тържищата могат да функционират според заповедта на здравния министър, ще бъдат прилагани още по-строги правила за организация на работа и достъп на клиенти в пазарните площадки. Като извънредна мярка, благодарение на екипа на Столична община и полицията, са отцепени и контролирани улиците, пешеходните зони и градинките около пазарната площадка на Женски пазар. Това подпомага ограничаването струпването на хора на едно място и позволява безпроблемното спазване на дистанция, когато клиентите изчакват достъп до зоната за продажба на плодове и зеленчуци. В допълнение охраната на пазара, заедно с представители на СДВР, регулярно патрулират около пазарната площадка и реагират веднага в случай, че хората не спазват противоепидемичните мерки и най-вече отстоянието по между от 2 м. 

„Продължаваме с драконовските мерки, които въведохме тук на Женски пазар, за да гарантираме здравето и сигурността на хората в борбата срещу коронавируса. Пазарната площадка е с ограждения, движението е еднопосочно с пропускателен режим с КПП на входа и на изхода на пазара, за да ограничим струпването на хора пред сергиите. Допускат се по 80 човека в зеленчуковата зона и влиза нов клиент на принципа „влязъл-излязъл“, като охраната е с постоянна връзка по радиостанциите, за да може да реагира веднага и да управлява потока от хора. Търговците са снабдени с необходимите предпазни средства и знаят, че който не спазва изискванията рискува моментално прекратяване на договора си за наем. Именно с развалянето на договорите на трима от наемателите показахме, че ще бъдем безкомпромисни. Призоваваме възрастните хора да пазаруват в ранните часове на деня и така да избегнем струпването на много клиенти по едно и също време. Вече се вижда, че отцепването на прилежащите улици и пространства около пазарната площадка дава положителен резултат срещу събирането на много хора в зоната, но и ще ни помогне в управлението на човекопотока извън пазарната площадка. Именно прилежащите пространства бяха критичните точки в съботния ден, когато топлото време и предстоящите празници доведоха много хора на Женски пазар. Убеден съм, че през следващите три дни всички ние ще проявим отговорност и строгите противоепидемични мерки ще бъдат спазвани – не само от администрацията на пазара и търговците, но и от самите клиенти.“, обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД.

От събота на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“ са въведени ограждения на пазарните площадки, пропускателни пунктове с КПП и движението в зоната на пазарната площадка е еднопосочно. Входната точка на Женски пазар е откъм ул. “Св. Св. Кирил и Методий”, а изходящата, е откъм бул. „Сливница“. На пазар „Димитър Петков“ – входът е от откъм бул. “Ал. Стамболийски”, а изходът – откъм бул. “Т. Александров”.

И на двата пазара продължават да звучат от тонколони записи на СДВР с напомняне на хората да спазват мерките за борба с COVID-19, а на павилиони и сергии са разлепени писмени инструкции за гражданите. Чешмичките на територията на Женския пазар са снабдени с течен сапун и са превърнати в пунктове за дезинфекция. На територията на тържището са монтирани допълнително и още две мобилни чешми. 

В следващите работни дни ще продължи дезинфекцията на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“. Дезинфекцията на пазарните площадки се прави след приключването на работния ден и се комбинира с миене на цялата територия на тържищата с оглед по-голяма превенция и грижа за здравето на клиентите и търговците на площадките. Продължава осигуряването на нужните лични предпазни средства – защитни маски, ръкавици, дезинфекционни разтвори на спиртна основа на служителите и на търговците на двата пазара. Също така се допуска по 1 човек в търговските обекти, тип павилиони на пазарните площадки, а изчакването става отвън на дистанция от минимум 2 м. Такава е и дистанцията, на която трябва да пазаруват и клиентите на масите за сергийна търговия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови