Спрените безплатни почивки за ученици и учители се подновяват за 2022 г.

OFFNews 16 септември 2021 в 14:41 1121 0

Спрените безплатни почивки за ученици и придружаващи ги учители се подновяват, реши служебното правителство днес.

Те са по програмата "Отново заедно", инициирана от служебния образователен министър Николай Денков. Програмата - създадена с цел социализация на децата след продължителното онлайн обучение - бе спряна, защото почивките се оказаха рискови заради разпространението на COVID-19.

Сега програмата се удължава до 14 септември 2022 г.

Лагерите ще могат да се провеждат в периодите, когато епидемичната обстановка в страната позволява това.

Заради спирането на програмата 9148 ученици и учители от 258 училища не успяха да заминат на планираните и одобрени от МОН ваканции. Някои от тях бяха предплатени от туроператори или училища. За покриване на тези разходи училищата ще получат 3,5 млн. лв. до края на 2021 г. Самите почивки могат да се осъществят при възможност в срок до 14 септември 2022 г.

Програмата беше предвидена за 30 000 ученици и учители и финансирана с 15 млн. лв. от перото за подкрепа на туризма в централния бюджет. До 17 август т.г. МОН е одобрило заявки за над 24 800 ученици и учители от 1133 училища в цялата страна на стойност 12.4 млн. лв. Неизразходваните 2,6 млн. лева ще бъдат планирани в централния бюджет за 2022 г.

По „Отново заедно“ се осигуряват шестдневни безплатни ваканции на ученици от I до XI клас от държавни и общински училища. Програмата поставя основен акцент върху социализацията на учениците. Чрез нея се подобрява комуникацията между децата и учителите, което помага за преодоляване на негативните последици от продължителното онлайн обучение. Учениците прекарват време сред природата и участват в различни занимания в областта на науките, изкуствата, технологиите и спорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови