Справяхме се твърде добре, затова ни свалиха

Владо Йончев 26 юни 2022 в 21:21 2656 4

Калина

Снимка БТА Архив

Вицепремиерът Калина Константинова.

Статуквото се опитва да си върне надмощието, заяви в ефира на бТВ вицепремиерът по ефективно управление в оставка Калина Константинова.

Тя определи като „странни и несъстоятелни“ икономическите и финансовите мотиви за вота на недоверие, с който бе свалено настоящото правителство и посочи, че причините за него са били изцяло политически.

„Кабинетът беше свален, защото се справяше твърде добре в борбата срещу корупцията“, смята Константинова.

Според нея правителството е успяло да овладее кризите, в които се намира страната, запазвайки положителни редица от показателите на държавата, но „спирачката на правителството“ е била дръпната, заради достигнатия от него пик в противодействието на корупцията.

„Промяната започна и тепърва предстои да продължи“, каза още Калина Константинова.

По думите ѝ битката срещу корупцията е изключително трудна за управляващите заради недобре работещата прокуратура.

„В условията на една неработеща прокуратура, колкото и сигнали и доклади да се подават, те стоят паркирани на едни рафтове. Тези дела никога не стартират. Тази битка ще е бавна, защото този орган, който основно трябва да я проведе, не го прави“, посочи вицепремиерът в оставка.

Като смела крачка към промяната Константинова определи решението за закриване на специализираното правосъдие, а следващите ключови задачи вицепремиерът в оставка вижда в смяната на лидерството в антикорупционната комисия, както и в приемането на законопроектите, свързани с първия транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

На въпрос дали е обвързана с политическа партия ГЕРБ, тъй като е заемала публична длъжност по време на второто правителството с премиер Бойко Борисов, Константинова отговори, че е работила единствено в качеството си на експерт.

„Не съм човек на ГЕРБ. Била съм съветник към политическия кабинет на Румяна Бъчварова във втория кабинет на ГЕРБ“, уточни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

2

Име на профила

26.06 2022 в 23:17

Сега, аз подкрепям правителнството в отставка, ама да не се изхвърляме. Само с добри намерения и с една митница не става. Надявам се да се извлекат поуки.