Спортната академия ще обучава медицински сестри

Александра Маркарян 05 април 2023 в 17:38 3062 0

Национална спортна академия

Снимка НСА

Входът на Националната спортна академия.

Националната спортна академия обяви, че ще обучава медицински сестри.

Едноименната специалност се открива от предстоящата учебна 2023/2024 година. Тя ще е бакалавърска. Ще се изучава 8 семестъра. Студентите ще могат да практикуват в болниците "Пирогов", "Токуда", "Софиямед" и др. За нея могат да кандидатстват както жени, така и мъже.

Акредитацията на НСА за специалността все още не е отразена в сайта на Националната агенция за оценяване и акредитация, но от висшето училище увериха, че имат такава и е въпрос на време това да бъде отразено от НАОА.

Открива се още една специалност - "Уелнес и СПА консултант".

Традиционно НСА обучава в 69 спортни специалности, за които може да се придобие и треньорска квалификация.

Кандидат-студентите могат да изберат да учат и за спортен аниматор, спортен мениджър, спортен коментатор, треньор по бойно-приложна физическа подготовка, треньор по адаптирана физическа активност, треньор по кондиционна подготовка, учител по физическо възпитание и спорт, кинезитерапевт.

Национална спортна академия „Васил Левски“ разполага с десетки открити и закрити спортни съоръжения, плувен басейн, хранителен блок и общежития, учебно-спортни комплекси в планините Пирин, Рила и Витоша, както и на морския бряг близо до Несебър.

Студентите имат възможността да участват в международни програми и проекти, научни конгреси и конференции, спортни събития, доброволчески инициативи.

Кандидатстването е от 19 юни до 8 юли. Документи ще могат да се подават онлайн, в Ректората на НСА и в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и информация в цялата страна.

Лица на настоящата кандидатстудентска кампания са топ спортисти, които се обучават в Академията: най-полезният играч на Евролигата по баскетбол Александър Везенков, европейската шампионка по бадминтон Стефани Стоева, златното момиче на художествената гимнастика Боряна Калейн, най-добрият скиор на България Алберт Попов, световният шампион по карате Валентин Георгиев, световният вицешампион по борба Кирил Милов, най-успешната ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин, европейската медалистка по таекуондо Никол Чорбанова и футболистът Ивайло Чочев.

Подробна информация за приема в НСА и Кандидатстудентски справочник са публикувани в сайта на Академията www.nsa.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови