Спират шести блок на АЕЦ ''Козлодуй'' заради пропуск на топлоносител

OFFNews 09 декември 2022 в 16:34 1346 0

Снимка kznpp.org/

На 10 декември сутринта шести блок на АЕЦ "Козлодуй" планово ще бъде спрян за отстраняване на пропуск на топлоносител от първи към втори контур в трети парогенератор, съобщиха от пресцентъра на централата.

След проследяване на регистрираните в процеса на работа индикации за пропуск е взето решение за спиране на ядрената мощност, преди да бъдат достигнати ограниченията в технологичния регламент.

Непрекъснатият контрол до момента показва, че стойностите не надхвърлят нормите за безопасна експлоатация. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

След отстраняване на пропуска шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок работи с пълно натоварване на мощността.

"Ремонтът може да продължи от 10 дни до 2 седмици", каза председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски пред БНР.

"Не може да се каже, че е някакъв страшен проблем. Случвали са се и преди такива неща. В резултат на това спиране, а и преди това, няма изменение в радиационната обстановка на територията на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Всеки един ядрен блок се експлоатира в съответствие с документи, в които е регламентирано какви отклонения от нормалната експлоатация може да има. Направена е организация, така че проблемът да бъде намерен и да го отстранят. По програма продължителността на този ремонт ще е около 17 дни", допълни то.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови