Quantcast

Спират роенето на професори и доценти със закон

Александра Маркарян Последна промяна на 26 януари 2015 в 15:59 7923 8

Масовото присъждане на академичните длъжности доцент и професор по критерии, определени от самия университет, спира.

Проектозакон за изменение на Закона за развитието на академичния състав на МОН предвижда въвеждането на минимални национални изисквания към кандидатите, които да се определят с правилник към закона. Според текстовете ВУЗ-овете и научните организации ще могат да определят в правилниците си допълнителни изисквания.

Само дисертационните трудове на отговарящите на критериите кандидати за главен асистент, доцент и професор ще бъдат оценявани.

Членове на научното жури ще могат да бъдат български граждани хабилитирани лица, включени в регистъра за научната дейност в Република България, кактои чуждестранни учени, които отговарят на съответните минимални национални изисквания.

Няма да имат право да бъдат членове на научното жури свързани лица, хора, които имат частен интерес, хора, за които е доказано плагиатство.

Ако проектозаконът бъде приет, той ще влезе в сила от 1 януари 2016 г. До 6 месеца по-късно Министерският съвет трябва да одобри и правилника.

Започналите вече процедури ще бъдат завършени по стария ред.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 00:18

Уффф, добре че вече ме хабилитираха, щото при тея ДЕМОНОКРАСТИ, ЛИБЕРАСТИ, ТОЛЕРАСТИ, МУЛТИКУЛТУРАСТИ, и обикновени педерасти ИСТИНСКАТА АКАДЕМИЧНА НАУКА НЯМА ШАНС.

То мойто и без това не е от тука де, ами от Европата. Демек, трайно и НЕВЪЗВРАТИМО.

Еми омерзен съм все пак.

26.01 2015 в 23:35


То трябва да има Проектозакон и за тези които са хабилитирани лица и по-старата процедура, да се актуализират.

26.01 2015 в 21:46

Бахти ревнивото пичлеме е другарят доктор на пожарникарските науки! Да не би да го засенчи някой...... Да не вземе да дойде по-титулован :-)

Аз пък познавам професор в Германия, който беше станал такъв на 38 години..... Познавайки нашите "академични" среди от доктори-пожарникари (добре, че беше Гоце да го направи генерал, той затова е сега и в правителството); протестиращи професори-комунисти, официално пропагандиращи по време на лекциите си по конституционно право КОМУНИЗЪМА - така ще спрат младите. И децата ви ще тънат във вашето невежество.

МЪКАААА, мъка.

26.01 2015 в 19:58

При соца:Чул си за трудовете на др.т.живков-асистент,прелиствал си ги-доцент;чел си нещичко-доктор;(ако си бил и в ДС-професор);агитирал си за ссср и си ги писал писал ,както и"истинската " история на България -академик...По званията им ще ги познаете...За" величието" на днешните-КРИТЕРИИ НЯМА ОТКРИТИ,НЯМА ОТКРИТИ..

26.01 2015 в 18:35

Стоенчо Унибита ме секна далаверката.

26.01 2015 в 18:22

Все тая - след дъжд качулга. Вее никой не дава и пет пари за титлите придобити в бе-ге

26.01 2015 в 17:28

Най-сетне. Науката имаше нужда от приемането на такава поправка в закона.
Бих я нарекъл "поправката Професор Балкански"!
Аман вече от професори, които са станали такива с преписване САМО на руски опорни точки.

26.01 2015 в 16:32

A day late and a dollar short :)